Kontakt  |  Länkar  |  Sitemap
Hem Om oss Växtinformation Trender Växtdoktorn Säsongsinspiration Press & Bransch Årets Pelargon Tips

Brooklyn flowers

I ett samarbete med Frida Ramstedt på Trendenser.se vill Blomsterfrämjandet inspirera och visa på olika möjligheter att skapa med svenskodlade sommarblommor.

 

Frida har varit ute hos en odlare och själv plockat de växter hon tycker om. Hon har inspirerats av supertrendiga Brooklyn och arrangemangen presenteras i Spinneriet, ett bomullsspinneri i Lindome från 1830 som numera är omgjort till hyreslokaler.

 

Frida har skapat lite yvigare arrangemang i okonventionella "krukor". Hennes förhoppning är att dessa bara ska bli större och mer bukettliknande ju mer de växer till sig. För att ära den gamla fabriksbyggnaden och verksamheten som en gång fanns här har hon valt att plantera blommorna i stora tvättkärl och slitna trälådor.

 

De bilder som publiceras nu är på de nytagna planteringarna, under sommarsäsongen kommer vi att få följa deras utveckling.

 

Läs mer! 

 

10-årsjubileum för Årets Pelargon

Finns det någon krukväxt som kan mäta sig med pelargonen? Troligtvis inte. Pelargonen har funnits i odling i ett och ett halvt århundrade och är idag populärare än någonsin!

 

Det är inte konstigt att pelargonen är så älskad, för det finns knappast någon blomma som tål att bli behandlad lika illa som pelargonen och ändå obekymrat kämpar på. Samtidigt belönas den som anstränger sig med en riklig och härlig blomsterprakt.

 

För att uppmärksamma den stora mångfald och rikedom som finns inom pelargonsläktet introducerades för 10 år sedan utmärkelsen Årets Pelargon. 

 

På Nordiska Trädgårdar uppmärksammades jubileet med en omröstning om vilken pelargon som publiken tyckte mest om: Velvet Red vann stort! 

 

Läs mer om Velvet Red och alla de andra sorterna här: 

 

Årets bubblare och andra fina vårblommor

Gyllenlack, Erysimum cheiri, är en populär växt i offentliga miljöer och används ofta i stadsplanteringar på våren tillsammans med andra köldtåliga växter som penséer och lökblommor.

 

När Blomsterfrämjandet i samband med mässan Vår Trädgård i Malmö lät Victoria Skoglund välja sina favoritväxter till en vårplantering fanns gyllenlack med. Vi lät också mässans besökare säga sitt och lät dem rösta fram sin favorit bland ett antal vårblommor. Gyllenlack var den växt som fick flest röster!

 

Gyllenlack tillhör kålväxterna och är inte helt olik rapsen som förgyller många fält på våren och försommaren. Skillnaden består främst i att gyllenlack finns i en uppsjö av härliga färgnyanser; blått, lila, purpur, orange och så naturligtvis gult.

 

Blommorna är enkla eller fyllda och doftar gott. Växtsättet är robust och ger en fin stomme till samplanteringar. Beroende på sort kan växten bli upp till en halv meter hög. 

 

Läs mer! 

 

Vårinspiration med penséer

Det finns få växter som är så starkt förknippade med våren som just penséerna. Precis när det känns som om vintern aldrig ska ta slut dyker de upp i butikerna och plantskolorna - färgglada, pigga och fulla av vårkänslor.

 

Penséer är inte bara härliga glädjespridare, de är också mycket köldtåliga. Ibland påstås det att man måste vänta med plantering tills det även är plusgrader på natten, men det stämmer inte. Alla penséer klarar frostnätter med några minusgrader. Har penséerna blivit utsatta för frost ser de lite ledsna ut och slokar, men de sträcker på sig igen så fort det blir plusgrader.

 

Läs mer 

 

 

Victoria Skoglunds favoriter

Victoria Skoglund är träd­gårdsmästare, författare och TV-profil. Under 2016 kommer Victoria att tipsa om sina egna personliga favoriter samt hur du lyckas med dina planteringar.

 

Först ut är en härlig vårplantering som baseras på svenskodlade, köldtåliga och charmiga säsongsväxter. Till Victorias vårplantering passar också klassiska penséer ypperligt!

 

Victorias växtval:

Gyllenlack, Erysimum cheiri

Törel, Euphorbia 'Efanthia'

Alunrot, Heuchera 'Black Knight'

Kungsängslilja, Fritillaria meleagris

Prydnadsgräs 

 

Läs också om Victorias tips för att lyckas med vårplanteringen!

 

 

 

Nyhet: 100-åriga pelargoner!

Utvecklingen av nya produkter går snabbt och ständigt introduceras nyheter. Nu lanseras två pelargoner som är precis tvärt om - det är gamla trotjänare som överlevt generationer och fortfarande är lika starka och livskraftiga, trots att de uppnått en avsevärd ålder.

 

Pelargonsorterna heter 'Drottningminne' och 'Karna' och deras historier går att spåra till början av 1900-talet! Tack vare fantastiska kvinnor finns de båda sorterna fortfarande bevarade och vi kan alltjämt njuta av deras skönhet. Sorterna kommer att saluföras under varumärket Grönt kulturarv; ett varumärke för historiskt intressanta kulturväxter.    

 

Läs mer! 

 
 

Trädgårdstrender 2016

Alla som är intresserade av trender kan glädja sig för nu presenterar vi trädgårdstrenderna för 2016. Det vi främst ser är mustiga och mörka nyanser med inspiration av skog samt stadsodlandet som fortsatt står urstarkt med ätbara grödor och klassiska svenska favoriter.

 

För sjunde året i rad tar Blomsterfrämjandet tillsammans med Elmia Garden fram trädgårdstrender för nästa år, tre tydliga och inspirerande avstamp som kommer att prägla det kommande året. De tre tydligaste trenderna 2016 kallar vi Dark Forest, Blomster Couture och Stadsodlarens Trädgård. 

 

 Läs mer! 

 

 

Krukväxter ger sundare inomhusmiljö

 

Vi sover, jobbar och umgås till stor del inomhus och det är därför viktigt att se till att inomhusmiljön blir så trevlig och hälsosam som möjligt.

 

Läs mer!

 

 

 

 

 
 
 

Årets pelargon 2016

 

Läs mer...

 

Bloggsamarbete

 

Läs mer...

 

svenskarna köper mest tulpaner i hela världen

 

Läs mer...

 

Nu är tulpansäsongen här!

 

 

 

Trendigt på fönsterbrädan

 

Läs pressmeddelandet

 

2016 års trädgårdstrender

 

Läs mer...

 

inred med stil

 

Läs pressmeddelandet

 

Årets pelargon 2015

 

Läs pressmeddelandet

 

BLOMSTERFRÄMJANDET

Blomsterfrämjandet

info@blomsterframjandet.se
Bookmark and Share
©2010 Blomsterfrämjandet