Pysseltips med julstjärnor

Det finns massor av roligt pyssel med julstjärnor, både för stora och små. Här har vi samlat några idéer. Om du ska använda julstjärnan som snittblomma, börja då med att doppa den avskurna stjälken en kort stund i varmt, ca 60 grader, vatten och ställ den sedan i kallt vatten. Genom att doppa stjälken i varmt vatten stoppas den vita mjölksaften och stjärnorna håller längre.

Julstjärnepaket

Att fästa en julstjärna på julklappen gör den både personlig och vacker. För att julstjärnan ska hålla sig fin – vira in stjälken i lite fuktat papper och vira sedan lite plast runt. Klart!

Att ställa flera julstjärnor tillsammans i en vacker ask är en annan fin julklapp, där själva julstjärnorna står för innehållet. Vira ett vackert band runt presentasken som pricken över i.

Den 12/12 firas Julstjärnans Dag – en perfekt dag att ge bort en julstjärna! Foto: Lina Arvidsson och Stars for Europe

Fina krukor

Här är fyra olika tips på snygga krukor till julstjärnan.

  1. Ta ett presentpapper som du tycker är snyggt och slå in krukan. På bilden har vi använt en gammal tidning vilket fungerar ypperligt. Ta en pepparkaksform och fäst den i ett vackert snöre eller en bit garn.
  2. En fin skål finns i de flesta hem. Placera julstjärnan i skålen och dekorera med mossa, kanelstänger och kottar från naturen. Var försiktig när du vattnar bara, så att det inte blir för blött i skålen. En perfekt bordsdekoration!
  3. Här har vi slagit in julstjärnan i ett klassiskt naturfärgat papper som sedan dekoreras med grenar från naturen.
  4. Julstjärnan har ett vackert rotsystem. Genom att ta ut julstjärnan ur krukan och placera den i en glaskruka blir rötterna en del av dekorationen.

Fyra olika exempel på hur du snabbt och lätt fixar en dekorativ kruka till din stjärna. Foto: Stars for Europe samt Lina Arvidsson

Skapa höjd

Det är fint att bygga något på höjden. Ta in en gren från naturen och häng den i taket eller jobba med band som du binder upp pyntet i. Här är några exempel!

  1. Ljuskrona utöver det vanliga när den fylls med julstjärnor. Det här är en lite trixig konstruktion som kan anpassas efter hur din ljuskrona ser ut. Jobba med mindre stjärnor och ta bort platskrukan rund dem. Bind istället en plastpåse runt jordklumpen och placera så att bladen döljer jorden. Håller inte hur länge som helst, men väldigt vackert till julfesten!
  2. Bind ett snöra i fönstret och fäst julkort, julstjärnor i en minivaser, bokmärken och några grankvistar i bandet. Bra sätt att njuta av julhälsningar från släkt och vänner.
  3. Recyklade petflaskor har här förvandlats till små minivaser. Fäst dem i taket med vita och röda band.
  4. En kvist som fästs i taket är en bra grund för att hänga upp vackra saker i. För att skapa den här installationen bör du välja julstjärnor av mindre modell, ta bort plastkrukan och klä in dem i mossa.

Det är fint att bygga på höjden med julstjärnor. Foto: Lina Arvidsson och Stars for Europe

Inspirationsfilmer

På Youtubekanalen MyPoinsettia hittar du många olika inspirerande filmer om julstjärnor.

Arrangemang med stearinljus

Vacker adventskruka med stjärnor

Julgrupp med vinter- och skogstema

Arrangemang med stearinljus

 

Julstjärna recyklad

Förvandla något gammalt till något nytt och charmigt! Snabbt fixade julklappar och gå-bort-presenter till alla vintageälskare.

Julstjärna som snittblomma

Bind en vacker bukett av julens stjärnor.

Så sköter du bäst dina stjärnor

Klick på respektive bild för att komma till filmerna!