Pelargoner till Mors Dag

Fira Mors Dag på söndag

Nu på söndag firar vi Mors Dag. Det är en dag att tänka lite extra på sin mamma och att göra något för henne som får henne att känna sig glad och speciell.

Att ge bort blommor på Mors Dag är ett sätt att visa kärlek, och en lika lång tradition som firandet av dagen i sig.

Genom att ge bort blommor som passar i säsong och är odlade i Sverige gör du också en miljösmart handling som gynnar de odlare som finns i Sverige. Olika växter trivs vid olika tidpunkter på året och vid tiden för Mors Dag är utbudet av utplanteringsväxter stort.

Här ger vi några tips på fina morsdagspresenter som passar olika personligheter:

Pensé, Viola x wittrockiana 

Penseér är härdiga utplanteringsväxter som är tåliga även om det är kallt på nätter och mornar. Det finns även en sortserie som heter Cool Wave som passar perfekt till amplar. Cool Wave-sorterna får ett buskigt och lite överhängande växtsätt som böljar ner över krukkanten. Penséer passar utmärkt i nordliga delar av Sverige där det fortfarande är kallt om nätterna.

Pelargon, Pelargonium x hortorum 

Pelargon är den populäraste utplanteringsväxten av alla och det finns ett rikt utbud av sorter och färger. Pelargoner gör sig  ypperligt i ampel, till balkonger och krukor eftersom de tål  torka relativt väl samt  bjuder på en makalös blomning om de belönas med ett soligt läge. Det finns pelargoner som växer upprätt och andra med hängande växtsätt. De förstnämnda kan vara fina att samplantera med något mer hängande.

Petunia, Petunia x hybrida

Petunia får rankor som är mellan 30 till 100 cm långa och de blommar rikligt från maj till oktober. Det finns sorter med både små och stora blommor i mängder av vackra toner. Speciellt vackra är de tvåfärgade.

Småpetunia Calibrachoa 

Småpetunia finns med olika växtsätt, de kan vara hängande eller mer upprättväxande och höjden hos plantorna varierar mellan 10-40 cm. Speciellt de mer hängande sorterna passar ypperligt för ampel och de finns i ett stort urval av färgtoner.

Trädgårdsverbena, Glandularia x hybrida

Trädgårdsverbena är omtyckt av fjärilar. Trädgårdsverbenans luftiga och busklika växtsätt och färgglada blomning varar från juni och ända fram till dess att frosten blir för hård. Trädgårdsverbenan passar i alla väderstreck bara den placeras ljust och är dessutom självrensande. Tidigare var det vetenskapliga namnet på trädgårdsverbena Verbena och den benämningen florerar fortfarande i många sammanhang.

Tvillingsporre, Diascia barberae

Tvillingsporre växer först upprätt för att sedan bli mer hängande med rankor som blir översållade av blommor i rosa, kopparrosa eller aprikosfärg. Blommar utan avbrott i överdådig prakt tills frosten kommer.

Fotografer: Minna Mercke Schmidt, Annika Christensen, Anna Skoog, Peter Carlsson, Pelargonium for Europe och Blomsterfrämjandet.