Cyklamen

Vetenskapligt namn

Cyclamen persicum

Familj

Primulaceae, viveväxter

Ursprung

Västra delarna av Asien och östra Medelhavsområdet

Färg

Rosa, lila, vit, röd, laxrosa samt tvåfärgad.

Användning

Som krukväxt och utplanteringsväxt på hösten

Beskrivning

Cyclamen kommer från grekiskans kyklos som betyder cirkel eller rundel. Artnamnet persicum betyder från Persien.

Bakgrund

Den cyklamen som vi har i våra hem idag skiljer sig från den vilda formen genom att den odlade generellt har större blad och blommor men är kompaktare i växtsättet. De moderna småblommiga sorterna har tagits fram genom att storblommiga cyklamen korsats med själva arten Cyklamen persicum. Cyklamen växer naturligt i miljöer med låga temperaturer vilket gör att den kan planteras utomhus här hos oss på höstkanten.

Placering

Cyklamen trivs utmärkt på svala platser, såsom inglasade balkonger och uterum och den klarar temperaturer ned mot 0°C. Plantans tålighet mot låga temperaturer har gjort den populär som utplanteringsväxt på höstkanten i krukor men även som ett alternativ till gravsmyckning.

Egenskaper

Cyklamen blir 15-40 cm hög beroende på sort och finns till försäljning i butikerna från augusti till december.

Skötsel

Undvik att jorden torkar ut helt. Plocka bort gulnande blad och blommor som blommat över. Dessa delar kan annars lätt angripas av gråmögel.

Sorter

Det finns många spännande sorter med olika egenskaper och utseenden; doftande, stor-, små- och mellanblommiga i flera färger. Det senaste är cyklamen med fransiga blommor.

Övrigt

Cyklamen är omgärdat av många myter, bland annat sades det förr att den fungerade som ett afrodisiakum. Inom den vita magin är cyklamen omnämnd som en växt som bringar lycka och glädje, och visst ligger det något i det, vem skulle inte bli glad av att få en cyklamen?

Svenskodlad

ja