Pelargoner, balkonglåda

Årets Pelargon 2021

Är du nyfiken på vilken pelargon som blir Årets Pelargon 2021?

Den 25 mars klockan 9.00 avslöjar vi det!

Varför inte ladda inför dagen genom att lära dig mer om pelargoner?!

Här har vi samlat massor av matnyttig information om hur du ska göra för att lyckas med pelargoner, vilken pelargon som passar till vad och roliga pyssel.

Skötsel

Pelargoner, blandade

Vilken pelargon passar till vad?

Tips på pyssel

Inom projektet Pelargonium for Europe har en rad trevliga små inspirationsfilmer tagit fram. Här är några av dem!

 

 

Fakta om projektet Årets Pelargon

Vet du förresten att det är 15:e året i rad som Årets Pelargon presenteras? Alla utmärkelserna genom tiderna hittar du här: www.aretspelargon.se

Pelargonsläktet uppvisar en fantastisk bredd och variation i såväl utseende som användningsområden vilket vi vill lyfta med “årets pelargon”. Det finns pelargoner med blommor i många olika former och färgtoner och bladverk i de mest skiftande mönster. Pelargoner kan dofta, ingå i bakverk och det finns sorter för både ute och inne.
För att synliggöra mångfalden hos pelargonsläktet utser juryn varje år en pelargon eller en sortgrupp av pelargoner till hedersbetygelsen Årets Pelargon. För att få utmärkelsen ska det vara en är frisk och livskraftig pelargon med ett stort skönhetsvärde. Dessutom ska sorten visa ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner.

I juryn 2021 sitter Lotta Ahlvar, trendkännare, Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för svenska trädgårdsmästare i samverkan, Klaus Thingholm från Syngenta, företrädare för förädlarledet och Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård som representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård.