Skötselråd

Precis som vi människor är olika är växter också olika. De har olika härkomst, olika krav på sin omgivning och önskemål om hur de vill bli skötta. Men även om vi människor är olika, har vi alla samma grundläggande behov, och så är det även med växter. Här följer därför några allmänna råd och om du följer dem kommer de allra flesta växter att trivas. För mer detaljerade skötselråd se under respektive art!

Krukväxter 

Ljus
Alla växter behöver ljus. Väster- och österfönster är de platser där krukväxterna trivs bäst inomhus. Där är ljuset starkt men inte brännande. Ska växter placeras längre in i ett rum kan det kompenseras med extraljus.  Gassiga söderfönster kan hysa soltåliga arter och sorter. Inglasade verandor, balkonger och uterum ger också växter det ljus de behöver.

Vatten och näring
Krukväxter mår oftast bra av regelbunden vattning. En halvtimme efter att du vattnat dina krukväxter är det bra att kolla så att det inte står kvar vatten i botten av ytterkrukan eller på fatet. Häll i så fall bort överflödigt vatten. Under den gångna halvtimmen har växten hunnit suga upp det vatten den behöver. Innan krukväxter vattnas igen bör jorden ha hunnit torka upp något. Ju varmare temperatur du har inomhus desto snabbare torkar växterna ut. Krukväxter behöver även näring så vattna gärna med svag näringslösning, speciellt under vår och sommar. Med svag näringslösning så menas 1-2 ml växtnäring per liter vatten. Ett kryddmått är detsamma som 1 ml. 

Jord
De allra flesta växter vill ha en genomsläpplig och porös jord. Köp och plantera därför alltid om dina växter i jord av hög kvalitet.

spiralis_Albuca-spiralis-´Frizzle-Sizzle´
azalea.aiko.1
koksfonster_krukvaxter Foto Peter Carlsson
petunia.fotoAnnaSkoog

Bra ljus, planteringsjord av hög kvalitet och lagom tillgång på vatten och näring är förutsättningen för att växter ska trivas.

Utplanteringsväxter

Plantera om
Alla sommarblommor ska planteras om i större krukor när de kommer hem från butiken. Den lilla krukan plantan står i vid inköpstillfället är ofta genomvävd av rötter och plantan har förbrukat den näring som fanns i jorden. För ett lyckat resultat är jordvolymen viktig. För balkonglådor ska du till exempel räkna med minst 20×20 cm för att få ett bra resultat. Rejäla planteringskärl gör att du inte behöver vattna så ofta och att växternas rotsystem kan utvecklas väl. 

Innan växterna sätts i ny kruka ska rotklumpen genomvattnas ordentligt, eftersom rötterna annars kan få svårt att få kontakt med den nya jorden. Har jorden hunnit bli torr kan man sänka ner hela krukan i en hink med vatten och vänta tills alla luftbubblor har kommit upp.  

Vattning
Vattning är grunden för att lyckas med odling, vare sig den sker i kruka eller på friland. Vid varmt och torrt väder förbrukar växterna stora mängder vatten. Frodiga växter klarar sig bättre om de är planterade i stora krukor/amplar som rymmer stor jordvolym och därför kan hålla större vattenmängd. Tänk på att amplar och krukor som står precis intill husväggen sällan får vatten även om det regnar. 

Krukan ska ha dräneringshål för att överflödigt vatten ska kunna rinna bort. För att få extra bra dränering kan man lägga ett lager lecakulor eller krukskärvor i botten på krukan. Vid kallt och regnigt väder ska man vara uppmärksam på att dräneringshålen fungerar så att inte växterna blir stående i vatten.

Ett annat enkelt sätt att justera fuktigheten är att tänka på faten under krukorna. En regnig period är det bra att ta bort faten så slipper växterna stå med blöta fötter. Är det torrt och soligt är det däremot en fördel om krukorna står på fat för då behålls fuktigheten bättre. 

Jordval
Sommarblommor växer mycket under en kort period och fordrar därför mycket näring för att orka. Valet av jord är därför viktigt. För att få den där riktiga frodigheten på sommarblommorna är det lämpligt att kosta på dem en lämplig och bra jord.

Vattna också sommarblommor med svag näringslösning. Med svag näringslösning så menas 1-2 ml växtnäring per liter vatten. Ett kryddmått är detsamma som 1 ml. 

Semestertips
Är man bortrest flera veckor under sommaren kan sommarblommorna i många fall klippas ner innan man åker iväg. Mindre bladverk gör att de kräver mindre vatten och beskärningen ger ny kraftig tillväxt som man kan njuta länge av när man kommer hem igen.

amplar
utplant
hortensia.amplar.fotoAlexanderMahmoud
2017-Pelargon-Feel-good-miljoer-01

Utplanteringsväxter, och allra helst de som planteras i amplar och balkonglådor, behöver ordentligt med vatten. Vatten sommarblommor med svag näringsläsning eller tillsätt långtidsverkande näring i jorden för bästa resultat!

Övervintra?

Tycker du att det känns tråkigt att slänga dina sommar- och höstplanteringar kan du försöka att övervintra dem. Det bästa är en ljus och sval plats, tex i ett uterum, en inglasad balkong eller ett källarutrymme med fönster. Även en sval och mörk plats kan fungera för en del arter. Har du vare sig en sval mörk eller sval ljus plats kan du även försöka med det svalaste fönstret där du bor.

Skötselråd Tulpaner


Tulpanen är en tacksam snittblomma som kan glädja oss i ca en vecka. När du kommer hem från butiken med din bukett, gör så här:
Skär av 1 cm av stjälkarna med en vass kniv. Då tar tulpanerna lättare upp vatten. Låt stjälkarna få stöd under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina. Placera tulpanerna i en vas och fyll upp med friskt och svalt vatten. Låt dem stå svalt och dra åt sig vattnet i ett par timmar. Ta bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den. Försök att hitta en dragfri och sval plats åt dem. Undvik direkt solljus.

Genom att tillföra växtnäring i vattnet samt ställa tulpanerna kallt på natten kan de hålla sig betydligt längre än en vecka!

tulpaner.blandbukett.pastell
tulpan.closeup.lila
tulpaner.blandbukett.blandadefarger
tulpaner.bukett.kvistar.sirlig

Snitta tulpanerna och ställ dem i kallt vatten så håller de sig fina länge!

Problem!?

Om du trots råden ovan inte lyckas med din växt – låt vår växtdoktor hjälpa dig!