• Home
  • /
  • Plantera om krukväxter

Plantera om krukväxter

När ljuset börjar komma åter är det dags för att plantera om sina vintertrötta växter och köpa nya fräscha. Men måste man verkligen plantera om sina krukväxter? Räcker det inte med att tillföra näring till växten? Vill du inte plantera om dina krukväxter är det faktiskt ingen katastrof, men desto viktigare är det då att du tillsätter en svag näringslösning vid varje vattning.

Många krukväxter utvecklas dock allra bäst om de får komma i ny fräsch jord och i en större kruka.

Genom att försiktigt slå ut jordklumpen ur krukan kan man se hur rötterna har det. När krukan börjar bli full av rötter är det omplanteringsdags. Unga plantor behöver vanligen planteras om varje vår. Äldre exemplar kan oftast vänta två till tre år, ibland ännu längre. På dessa kan man däremot gärna byta ytjordlagret. Därför ska man skaka av så mycket gammal jord som möjligt i samband med omplanteringen. En växt lever av den näring som finns i krukjorden. Efter en tid har växten förbrukat de näringsämnen som just den växten behöver och plantan börjar svälta. Ett tydligt tecken är att plantan fäller ett av de nedersta bladen samtidigt som ett nytt utvecklas. Plantan orkar helt enkelt inte försörja fler blad. Tillväxten blir långsammare och plantan får blekare och blekare blad.

En annan orsak till att man planterar om är att ge plantan en större kruka och därmed större plats för rötterna. Då det är rotsystemets möjlighet till utveckling som styr plantans tillväxt, får plantan en chans att växa till och bli större. Tänk på motsatsen är den lilla kruka/lilla jordvolymen och rotbeskärning som gör en bonsia till en bonsai.

Februari och mars är bra månader för omplantering. Välj en planteringsjord av hög kvalitet och en något större kruka.

Tips vid omplantering

Jordval
De flesta växter mår bra i vanlig blomjord, men det finns undantag som fordrar specialjordar t ex orkidéer, azaleor, flamingoblommor osv. Kravet på ”vanlig” blomjord är att den ska vara porös gärna med små lecakulor. För stort torvinslag gör jorden kompakt, hård och svårvattnad. Om du ska sätta eller så sticklingar rekommenderas såjord eller kaktusjord, då den vanliga jorden är för stark. Tänk på att det ska finnas vattningsmån kvar överst i krukan. Vattna igenom den omplanterade växten ordentligt. Sedan bör jorden få torka upp igen innan nästa vattning.

Lecakulor
Lecakulor ger bra dränering i botten på planteringskrukan, då de minskar risken för att jorden ska bli för sank om det står lite vatten på fatet eller i ytterkrukan.

Val av kruka
Val av kruka lera/plast beror på den som ska sköta växterna. Lerkrukan passar den som lätt vattnar ihjäl växter. Den avdunstar vätska även genom sina lerväggar. Detta medför att växten torkar snabbare upp. Lerkrukan har lite tyngd och ger också stabilitet åt plantor som lätt välter. Plastkrukan håller sig fuktig längre och fordrar därför inte vatten lika ofta. (Passar alltså den som är lite slarvig med vattningen). Rottemperaturen blir i plastkrukan också lite högre då ingen energi går åt till avdunstningen genom krukväggen. Den högre temperaturen stimulerar rotutvecklingen.
Krukans storlek påverkar också hur ofta man behöver vattna. En stor jordvolym håller fuktigheten längre.

gullranka
Mark Levengood
Svarmorstunga
Peperomia Peter Carlsson
Blomsterfrämjandet inredning
Panamapalm
Monstera o Hartassbräken
Elefantöra o Sparris
Trend 2018 Foto: Peter Carlsson

Vilken är din favorit bland krukväxterna?