Hoppstjärtar

Skadebild
Små djur som hoppar och kryper runt på jordytan när man vattnat en krukväxt. I de allra flesta fall gör de ingen skada på växten.

Biologi
Hoppstjärtar är små, vanligen 2-4 mm långa, vita eller grå insekter som saknar vingar. De flesta arter har däremot en hoppgaffel på bakkroppen. När en hoppstjärt slår sin hoppgaffel mot marken slungas djuret framåt och uppåt.
Hoppstjärtar trivs i fuktig jord av alla de slag, både ute och inne. De lever huvudsakligen av multnande växtdelar, pollenkorn och svampmycel. Någon gång kan späda rötter eller andra friska växtdelar angripas och det är då de kan bli ett problem för krukväxterna inomhus. Om hoppstjärtarna blir alltför många kan de även ge sig på groende frön och sticklingar.

Bekämpning
Låt jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna för att göra miljön otrivsam för hoppstjärtarna. En annan metod är att sänka ner krukan i svalt vatten i en halvtimme. Då kryper hoppstjärtarna ur jorden, en del drunknar, och kan samlas upp på vattenytan. Sedan krukan tagits upp ur vattnet är det viktigt att låta jorden torka upp ordentligt innan nästa vattning.