• Home
  • /
  • Plantering sommarblommor

Plantering sommarblommor

De flesta sommarblommor behöver planteras om i större krukor när de kommer hem från butiken. Den lilla krukan plantan står i vid inköpstillfället är ofta genomvävd av rötter och plantan har förbrukat den näring som fanns i jorden.

Innan växterna sätts i ny kruka ska rotklumpen genomvattnas ordentligt, eftersom rötterna annars kan få svårt att få kontakt med den nya jorden. Har jorden hunnit bli torr kan man sänka ner hela krukan i en hink med vatten och vänta tills alla luftbubblor har kommit upp.

petunia.fotoAnnaSkoog

De flesta sommarblommor behöver planteras om i större krukor när de kommer hem från butiken.  Foto: Anna Skoog

Vattning

Vattning är grunden för att lyckas med odling, vare sig den sker i kruka eller på friland. Vid varmt och torrt väder förbrukar växterna stora mängder vatten.? Frodiga växter klarar sig bättre om de är planterade i stora krukor/amplar som rymmer stor jordvolym och därför kan hålla större vattenmängd. ?Tänk på att amplar och krukor som står precis intill husväggen sällan får vatten även om det ösregnar. Bästa tidpunkten att vattna växterna är på morgon.

Krukan ska ha dräneringshål för att överflödigt vatten ska kunna rinna bort. För att få extra bra dränering kan man lägga ett lager lecakulor eller krukskärvor i botten på krukan. Vid kallt och regnigt väder ska man vara uppmärksam på att dräneringshålen fungerar så inte växterna blir stående i vatten. Regnar det mycket kan det vara bra att försöka lyfta undan växterna från de mest utsatta platserna.

Ett annat enkelt sätt att justera fuktigheten är att tänka på faten under krukorna. En regnig period är det bra att ta bort faten så slipper växterna stå med blöta fötter. Är det torrt och soligt är det däremot en fördel om krukorna står på fat för då behålls fuktigheten bättre.

2018_Geraniums_in_the_City_38

Vattning är grunden för att lyckas med odling. Varma sommardagar dricker växter mycket och även pelargoner som anses mycket torktåliga mår bra av att vattnas varje dag.  Foto: Pelargonium for Europe

Jordval & näring 

Sommarblommor växer mycket under en kort period och fordrar därför mycket näring för att orka. Valet av jord är därför viktigt. De billiga jordarna kan innehålla dåligt med näring och den som finns förbrukar växterna snabbt. För att få den där riktiga frodigheten på sommarblommorna är det lämpligt att kosta på dem en lämplig och bra jord. Till växter som behöver lågt pH väljs lämpligtvis en rododendronjord.

Även om du väljer en bra jord behöver växterna mer näring under sommaren för att utvecklas optimalt. Enklaste sättet är att blanda i långtidsverkande näring i jorden vid omplantering eftersom långtidsverkande näring löses ut under lång tid och ger sommarblommorna den energi de behöver. Alternativt kan du vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle. Huvudsaken är att du tillför näring i jorden eftersom sommarblommor utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring!

utplanteringsväxter
Sommarblommor Minna Mercke Schmidt
sommarrudbeckia1
Sommarblommor Minna Mercke Schmidt

Utplanteringsväxter vill ha rikligt med näring för att utvecklas optimalt. På bilden visas hortensia, sommarrudbeckia, petunia och pelargon. Foto: Görgen Persson & Minna Mercke Schmidt

Semestertips

Är man bortrest flera veckor under sommaren kan sommarblommorna i många fall klippas ner innan man åker iväg. Mindre bladverk gör att de kräver mindre vatten och beskärningen ger ny kraftig tillväxt som man kan njuta länge av när man kommer hem igen.

Lycka till!