Hortensia

Vetenskapligt namn

Hydrangea Macrophylla-gruppen

Familj

Hydrangeaceae, hortensiaväxter

Ursprung

Japan, Korea

Färg

Vit, blå, rosa, röd.

Användning

Som krukväxt

Beskrivning

Hydrangea -från grekiska hydor, vatten och aggeion, fat eller kruka macrophylla - storbladig.

Bakgrund

I sin naturliga miljö är hortensian en buske som kan bli mellan 3 och 4 m hög.

Placering

Hortensian placeras ljust eller halvskuggigt, i direkt soligt läge trivs den inte. Efter blomningen kan växten planteras ut i trädgården eller i kruka på balkong eller altan.

Skötsel

Normal rumstemperatur fungerar bra, men ju svalare den står desto bättre håller den. Vattnas rikligt utan att jorden står blöt. Hortensian får inte torka ut eftersom torka gör att blommor och knoppar faller av och att bladen blir bruna. Har blomman en gång torkat ut är det dessutom möjligt att den inte hämtar sig igen. Ge en svag näringslösning vid varje vattning. Blå hortensior ska ha ett lågt pH för att behålla den blå färgen. Använd kalialun (finns att köpa i färghandeln), 3 msk/10 liter vatten. Efter blomningen, runt juni, juli, beskärs skotten och växten planteras ut. Där växer den och utvecklar nya skott och knoppar under hösten som sedan blommar året därpå. I zon I-II täcks växten med löv eller liknande för att hindra att knopparna fryser. Hortensian övervintrar utmärkt på en sval (ca 5 °C) plats, t.ex. i ett frostfritt garage eller jordkällare. Om man lyckats med övervintringen får man en ny blomning till sommaren. Skadedjur som kan angripa hortensia är spinn och bladlöss.

Sorter

"Lav" - blå, "Schneeball" - vit, "Doris" - röd, "Paris - röd, "Moritzburg" - rosa, "Liebelle" - blommar med små blommor i mitten och stora i utkanten.

Övrigt

Du har säkert hört att pH är en viktig faktor vid odling av hortensia, men du kanske inte riktigt vet exakt hur det påverkar blomman. Sanningen är den att det bara är för blåa hortensior som man behöver tänka på pH-värdet. Dessa ska nämligen ha ett lågt pH för att behålla den blå färgen. Rosa, röda och vita hortensior däremot ska ha ett normalt pH värde.
Om du vill ge bort en hortensia är det bästa tipset du kan ge att den ska vattnas rikligt utan att jorden står blöt. Hortensian får nämligen inte torka ut eftersom torka gör att blommor och knoppar faller av och att bladen blir bruna. Har blomman en gång torkat ut kan det vara svårt att få den fin igen.
Färdiga plantor importeras till Sverige från Tyskland. Plantorna har odlats under föregående år och innan exporten till Sverige har de fått stå i kyla under 12 till 14 veckors tid för att inducera knoppbildningen. De första plantorna kommer till Sverige ungefär en månad före jul, sedan kommer det leveranser under hela säsongen fram till slutet av maj. Vid framkomst ställs plantorna i växthus med en temperatur på 18°C, vattnas och får växtnäring. De blå hortensiorna vattnas tidigt med aluminiumsulfat 1 gång i veckan i 4 veckors tid. Viktiga faktorer under kulturtiden är att plantorna får mycket ljus, mellan 16 och 18 timmar, att de glesas för att få plats att växa och att de vattnas regelbundet. Den totala kulturtiden i Sverige är 8 till 10 veckor.