Julstjärna

Vetenskapligt namn

Euphorbia pulcherrima

Familj

Euphorbiaceae, törelväxter

Ursprung

Mexiko

Färg

Röd, vit, rosa, aprikos, marmorerad samt tvåfärgad.

Användning

Krukväxt

Beskrivning

Euphorbia -från grekiskans euforbion, en buske med mjölksaft. Pulcherrima -mycket vacker.

Bakgrund

Den vilda julstjärnan är en flera meter hög buske men genom förädling och med hjälp av odlingstekniska metoder har man lyckats få fram en vacker krukväxt.

Placering

Julstjärnan placeras mycket ljust och soligt, men ska skuggas lätt i söder. Om växten står ljust håller färgen på högbladen bättre.

Egenskaper

De röda bladen, som liknar kronblad, är i själva verket något som kallas för högblad, de verkliga blommorna är små och gula och sitter i mitten av högbladen. Eftersom julstjärnor inte tål kyla bör de vara ordentligt inslagna när man tar hem dem från affären. Köp aldrig julstjärnor som stått ute, t.ex. på torget.

Skötsel

För höga temperaturer kan göra att växten tappar bladen också för kalla förhållanden, under 15°C, orsakar bladfall. Kyla och drag ska undvikas helt. Jorden ska hållas lätt fuktig med ljummet vatten, kallt vatten bör undvikas helt. Vid bevattning ska jorden vattnas igenom ordentligt och torka upp lätt där emellan, men jorden får aldrig torka ut helt. Tillförsel av näring är inte nödvändigt. Om växten sparas efter säsong kan en svag dos växtnäring tillföras vid varje vattning. Julstjärnan kan angripas av av flera olika skadedjur, men den vanligaste är mjöllöss (vita flygare).

Sorter

Det finns många sorter. Några som skiljer sig från mängden är 'Winter rose', 'Sonora White Glitter' och 'Jester'. Den förstnämnda är exklusiv och har krusiga högblad, den är vanlig som mini-julstjärna. 'Sonora White Glitter' är röd med vita fläckar och 'Jester' har formen av en jokerhatt.

Övrigt

Julstjärnan finns tillgänglig i handeln från slutet av november och under december och är en typisk slit-och-släng blomma. Det är förstås möjligt att behålla julstjärnan även när säsongen är över, men då främst som grön växt. För att den ska blomma behöver den 14 timmars obruten natt och ljusa dagar i 6 - 7 veckor, förhållanden som kan vara något svåra att få till hemma.

Julstjärnor förökas vegetativt genom att sticklingar tas från moderplantor och sätts i så kallade Jiffy-krukor där de får rota sig. När sticklingarna bildat rötter, efter ungefär 4 veckor, planteras de i större krukor. Den färdiga julstjärnans storlek bestämmer krukans storlek. För att få en grenad julstjärna toppas plantan. För en god etablering hålls hög luftfuktighet och en temperatur på 24°C under de tre första veckorna. Därefter sänks temperaturen och på natten hålls den runt 19°C. Temperaturkontroll är ett viktigt instrument för att styra tillväxten, ju lägre temperaturen är, desto mer bromsas tillväxten. För att tillåta luftcirkulation runt bladverket måste julstjärnorna glesas kontinuerligt under tillväxtperioden. Fullständig kontroll av ljuset är helt avgörande för blommans utveckling. För att en julstjärna ska blomma behöver den 14 timmars obruten natt och ljusa dagar i 6 - 7 veckor

Julstjärnan kommer ursprungligen från Mexico, där den kallas "Flores de la Noche Buena", den heliga nattens blommor. Enligt den aztekiska mytologin fick julstjärnan sin klassiska röda färg när en gudinna dog av brustet hjärta. Hennes blod droppade ner på julstjärnans blad och färgade dem röda. Rött var aztekernas heliga färg och julstjärnan symboliserade för dem renhet, ansågs helig och var knuten till flera tabun.

Julstjärnans dag 12/12
Den 12 december firas Julstjärnans Dag runt om i hela Europa. Det är en dag då vi ägnar julens populära stjärna extra uppmärksamhet; en dag att ge bort en julstjärna till den vi håller kär. Det är också en fin present att ge till sig själv, en stjärna som lyser och piggar upp i vintermörkret. Det finns julstjärnor i många olika färger och former, så alla hittar en favorit att njuta av.

Att fira julstjärnans dag är en tradition som har anor långt bak i tiden, ända sedan början av 1800-talet. I början 1800-talet fanns nämligen en amerikansk ambassadör stationerad i Mexico. Han hette Joel Poinsett och han var en passionerad botaniker. I Mexico upptäckte han vildväxande julstjärnor. Mexicos subtropiska klimat gör att julstjärnorna där utvecklas till stora buskar som kan bli fyra meter höga. Joel Poinsett blev mycket förtjust i de vackra julstjärnebuskarna och tog med sig växten hem till USA.

Till hans ära gav man växten namnet Poinsettia, vilket fortfarande är julstjärnans namn i många länder. I USA har man sedan mitten av 1800-talet uppmärksammat den 12 december, dagen då Joel Poinsett dog. Man firar Poinsettia day och som tradition ger man varandra en julstjärna, en trevlig sed som blir mer och mer populär även i Europa.

Svenskodlad

ja