Begonia

Vetenskapligt namn

Begonia x hiemalis

Familj

Begoniaceae, begoniaväxter

Ursprung

Dagens begonior är hybrider efter arter från Soktotra, en ö utanför Somalia, och Sydamerika

Färg

Orange, gul, rosa, röd och vit samt tvåfärgade.

Användning

Som krukväxt. Från begonian kan du bryta av en klase med blommor och sätta i en kopp eller ett glas med vatten; ett enkelt sätt att piffa upp hemma.

Beskrivning

Begonia - efter den franske botanikern Michael Begon (1638 - 1710), hiemalis - vintrig.

Bakgrund

Begonia är ett stort växtsläkte med mer än 900 arter och det finns över 10 000 olika förädlade sorter. Odling av de modernare begoniorna började på 1950-talet.

Placering

För att blomningen ska vara så länge som möjligt ska växtplatsen vara ljus. Plantan ska inte stå i stark sol och bör skuggas om den placeras i söderläge.

Egenskaper

Begonian är en växt som finns i många olika färger. Den är härligt blomrik och de fantastiska blommorna finns i flera olika storlekar och former. Ursprungligen är växten vinterblommande, men moderna sorter och modern odlingsteknik gör att blommande plantor kan odlas fram i stort sett när som helst på året.

Skötsel

Begonian får inte stå blött, men jorden bör inte heller torka ut helt, jordytan ska endast torka upp lätt mellan givorna. Ge en svag näringslösning vid varje vattning. Optimal temperatur är 18 - 20°C. För att blomman ska vara riktigt snygg bör vissna blommor plockas bort.

Sorter

Det finns ett flertal sorter som kan vara såväl enkla som halvfyllda eller fyllda. 'Baladin'-röd, fylld, 'Bina'- rosa, fylld med vågig kant, 'Beatrice'-orangerosa, fylld. Begoniorna Big Flower och Superstar talar för sig själva. Båda sorterna är försedda med stora blommor och då pratar vi STORA blommor, större än normalt. Sorterna har utvecklats för att klara vår mörka årstid med särskilt lång hållbarhet och en lång blomningstid.

Övrigt

Begonia finns tillgänglig i handeln hela året. Växten kan betraktas som en långlivad blombukett då det är svårt att lyckas med konststycket att hålla den snygg efter blomningen.
Sticklingar importeras till Sverige från Holland och till viss del även från Danmark. Ca 90 % av sticklingarna har rötter redan när de kommer. I Sverige planterar trädgårdsmästaren sticklingen och ibland får den växa till sig i 1 - 2 veckor innan den går vidare till nästa steg i produktionen. Begonia är en kortdagsväxt, vilket betyder att plantan bildar blomanlag när dagslängden är under 12 timmar. Med hjälp av så kallad kortdagsbehandling kan växten odlas professionellt året om. Eventuellt toppas plantorna för att bättre förgrenas och sedan glesas plantorna för att möjliggöra luftcirkulation och för att ge plantorna mer plats att växa på. Det största problemet vid produktion av begonia är mjöldaggsangrepp. Mot detta används svavellampor med goda resultat. Beroende på årstid och teknisk utrustning tar produktionen mellan 8 och 12 veckor.

Svenskodlad

ja