Juvelblomma

Vetenskapligt namn

Guzmania zahnii

Familj

Bromeliaceae, ananasväxter

Ursprung

Tropiska Amerika.

Färg

Själva blomman är gul och oansenlig men växten får färgglada högblad i nyanser av vitt, gult eller rött som sitter på spiror.

Användning

Krukväxt, som kan användas såväl ensam som i samplanteringar med andra växter.

Beskrivning

Guzmania - Efter Anastasio Guzman, spansk växtsamlare på 1700-talet.

Bakgrund

Juvelblomman tillhör familjen Bromeliaceae, en familj i vilken det finns över 1500 arter. Växter i denna familj har ett mycket karaktäristiskt utseende och många av arterna växer naturligt som epifyter på träd. Gemensamt för de olika arterna som förekommer som krukväxter är att de sköts på samma sätt och att varje bladrosett bara blommar en gång varefter den bildar nya plantor.

Placering

Juvelblomman ska stå ljust, men inte i direkt sol.

Egenskaper

En lättskött krukväxt med stort prydnadsvärde då högbladen, som består av färgglada spiror, håller sig fräscha under lång tid. En växt både för den som tycker om att ha växter med annorlunda utseende och för den som vill skapa ett spännande intryck av ett rum. Vacker att använda i samplanteringar med andra tropiska växter.

Skötsel

Växten är både hållbar och lättskött. Eftersom detta är en tropisk växt ska den ha en hög temperatur året om, det vill säga aldrig under 18°C, och gärna hög luftfuktighet.
Jorden ska hållas lätt fuktig med regnvatten eller kalkfritt vatten och sommartid ska växten duschas dagligen. I bladstruten ska alltid lite vatten finnas. Ge en svag näringslösning vid varje vattning.

Sorter

Växtförädlare försöker hela tiden få fram nya sorter med andra nyanser på högbladen.

Övrigt

Vill du ha en mycket lättskött krukväxt som dessutom ser exotisk och spännande ut? Skaffa dig då en juvelblomma! Inom familjen Bromeliaceae finns det över 1500 arter.