Våreld / Höstglöd

Vetenskapligt namn

Kalanchoe Blossfeldiana-Gruppen

Familj

Crassulaceae, fetbladsväxter

Ursprung

Madagaskar, men de sorter som finns till försäljning idag är framförädlade.

Färg

Olika nyanser av rosa, gul, orange, röd, vit,lila, även tvåfärgade.

Användning

Krukväxt

Beskrivning

Kalanchoë -från kinesiska kalan-koe, ett inhemskt kinesiskt namn på en art i släktet, blossfeldiana - efter Robert Blossfeld, tysk fröhandlare verksam på 1900-talet som tog med sig frö 1931.

Bakgrund

Trots sin popularitet är vårelden en relativt ung växt. Den kom till Europa så sent som för drygt 60 år sedan.

Placering

Ljus och solig placering ger den längsta blomningen och blomfärgen blir klarare. Kan placeras utomhus sommartid.

Egenskaper

Det här är en mycket lättskött och tålig växt, som kan lagra vatten i de tjocka bladen. Den är varken känslig för torr luft eller torr jord. Eftersom knopparna slår ut successivt har vårelden en lång blomningstid.

Skötsel

Normal rumstemperatur året om och något svalare under vintern, dock inte under 16°C, är vad vårelden föredrar.
Vattna igenom rejält vid varje bevattningstillfälle och låt torka upp däremellan. Ge en svag näringslösning vid varje vattning. Växten är för det mesta mycket frisk.

Sorter

Kalanchoë blossfeldiana har under senare år korsats med andra arter och sorter och idag odlas bara nya hybrider. Till mini-kalanchoe är det främst svagväxande sorter som används. Större blommor och tvåfärgade sorter eftersträvas vid förädling av nya sorter. Förädlingen sker idag främst i Danmark och Holland och nya sorter kommer fram varje år, vilket gör våreld till en ständigt spännande krukväxt.

Övrigt

Calandivans spännande historia:
Det finns även våreld med fyllda blommor och som tillhör Calandiva-Serien. De fyllda blommorna är mycket söta och ser nästan ut som små rosor. Lite kuriosa om Calandivan är historien om hur sorten upptäcktes. Tågerups Trädgård i Skåne odlade vanlig våreld och en av blommorna sorterades ut vid orderplock eftersom knopparna såg missbildade ut. På helgen plockade frun i huset in lite blommor till det egna hemmet och hon valde då den utsorterade plantan med de abnorma knopparna. När knopparna öppnat sig visade det sig att blommorna var dubbla. En världsnyhet var född.
Idag odlas endast hybrider, vilka alla sticklingsförökas. Våreld är en kortdagsväxt (egentligen en långnattsväxt, eftersom det är nattens längd som är det viktiga för blombildningen), vilket betyder att plantan bildar blomanlag när dagslängden är under 11 timmar. Med hjälp av så kallad kortdagsbehandling kan växten odlas professionellt året om. När man kortdagsbehandlar en växt styr man tillgången på ljus genom mörkläggning. Det viktiga i det här momentet är att växten får en sammanhållen mörkerperiod som inte störs av något ljusinsläpp.

Svenskodlad

ja