Påsklilja i kruka

Vetenskapligt namn

Narcissus pseudonarcissus

Familj

Amaryllidaceae, amaryllisväxter

Ursprung

Europa

Färg

Vit och gul i olika nyanser.

Användning

Efter blomningen inomhus kan lökarna planteras ut i trädgården för att återkomma med blomning nästkommande år.

Beskrivning

Narcissus - från grekiska narke, bedövning, förlamning. Pseudonarcissus - pseudo kommer från grekiska pseudes, falsk, oäkta.

Bakgrund

Påskliljan är en lökväxt som i vilt tillstånd blommar i april till maj, beroende på sort. Påsklilja i kruka finns att köpa från februari till april.

Placering

En så sval placering som möjligt gör att blommorna står sig längre. Undvik placering i sol, drag eller nära frukt. Kan stå utomhus när temperaturen är över 0 grader.

Vattnas när jorden har torkat lätt. Undvik att vattna på lökarna. Ingen näring behöver tillsättas. Trivs i vanlig krukväxtjord.

Egenskaper

Köps som knoppiga exemplar då utvecklingen går snabbt i varm hemmiljö. All som behövs för blomningen finns redan i löken.

Sorter

Finns i mängder av sorter och ett aktivt förädlingsarbete fortgår konstant för att få fram fler sorter med ännu bättre egenskaper.

Övrigt

Släktnamnet Narcissus är hämtat från den grekiska mytologin i vilken den bildsköne ynglingen Narcissus förälskade sig i sin egen spegelbild. När han inte kunde fånga bilden blev han så förtvivlad att han tog sitt liv. Gudarna förvandlade honom därefter till en blomma, narcissen.

Svenskodlad

ja