• Home
  • /
  • Gröna krukväxter

Gröna krukväxter

Våra krukväxter härstammar från olika delar av världen där det är skiftande klimat. När växterna sedan står placerade hemma hos oss har de olika krav vad det gäller temperatur, vattentillgång och ljus.

I vår hemmiljö kan vi inte helt leva upp till växternas ursprungskrav när det gäller klimatet. Därför blir de inte lika stora och omfångsrika som om de växte i sin naturliga miljö. Tack vare att våra krukväxter är så anpassningsbara när det gäller klimatet bjuder många ändå på ett högt prydnadsvärde och glädjer oss under lång tid.

Rent generellt mår dock alla krukväxter bäst av att få näring. Vattna därför gärna växter med svag näringslösning vid varje vattningstillfälle så utvecklas de bäst. Tidigare har man rekommenderat att främst ge näringslösning under sommarhalvåret men nyare forskning har visat att växter mår bäst av att få näring året om.

Att då och då duscha av krukväxterna är också bra, både för att skölja av allt damm som med tiden samlas på dem samt för att förbättra luftfuktigheten. Speciellt viktigt är det för fuktälskare som till exempel ormbunkar och kalateor.

Tips för att lyckas med gröna krukväxter!

Det är inte många krukväxter som uppskattar för mycket vatten. Ca 20 minuter efter att du har vattnat dina växter kan med fördel överskottsvatten i ytterkrukan eller på fatet hällas bort. Jorden har då absorberat så mycket vatten som växten behöver.  Det är betydligt vanligare att växter dör av att de vattnas för mycket än för lite!

Lycka till med de gröna växterna!

Trend 2018 Foto Peter Carlsson
Trend 2018 Foto: Peter Carlsson
Trend 2018 Foto: Peter Carlsson
fonster.miljo.pelargon.tomat.balkong.fotoAnnaSkoog
Kroton
grona_vaxter