Stor slideranka

Vetenskapligt namn

LithopsMuehlenbeckia complexa

Familj

Polygonaceae, slideväxter

Ursprung

Nya Zeeland

Färg

Gröngul

Användning

Som krukväxt

Beskrivning

Muehlenbeckia efter Henri Gustave Muehlenbeck, en fransk läkare som var verksam på 1800-talet. Artnamnet complexa betyder omfamnade, omringad.

Bakgrund

Stor slideranka är en slingerväxt som har trådtunna, röda rankor. Bladen är runda, mörkgröna och mellan 0,5- 2,5 cm stora. Den växer fort och de klättrande rankorna kan bli upp till en meter långa.

Egenskaper

Stor slideranka kan behöva någon form av spaljé att klättra kring alternativt hänga fritt i en ampel. Kan blomma under gynnsamma förhållanden med små gröngula blommor som följs av små vita köttiga frukter. Klarar att placeras utomhus sommartid.

Skötsel

Stor slideranka blir bra i fönster mot öst eller väst som är ljusa men där solens skarpa strålar inte kommer åt plantan. Kan ställas ut sommartid och tål ner till -5°C.

Måste hållas jämnt fuktig. Torkar jorden för mycket dör plantan. Näringsvattna en gång per månad från april till oktober.

Sorter

I butikerna finns stor slideranka som friväxande men ofta säljs exemplaren spaljerade i någon fin form.

Övrigt

I Europa har stor slideranka odlats sedan sekelskiftet, men då bara som låg krukväxt. Så sent som 1988 fann en dansk trädgårdsmästare en ny sort i Anderna.