Spjutbräken

Vetenskapligt namn

Nephrolepis exaltata

Familj

Lomariopsidaceae, spjutbräkenväxter

Ursprung

Tropikerna

Användning

Som krukväxt

Beskrivning

Nephrolepis kommer av de grekiska orden nephros och lepis som betyder njure respektive fjäll och syftar på sporgömmenas njurformade täckfjäll. Artnamnet exaltata är latin och betyder upphöjd.

Bakgrund

Spjutbräken är en tuvbildande ormbunke med blad som kan bli upp till en meter långa. Bladen rullar ut som ludna knoppar för att slutligen böja sig vackert nedåt.

Egenskaper

Spjutbräken är vår vanligaste ormbunke och finns i en mängd olika sorter. Ställs gärna fritt så bladen kan komma till sin rätt. Finns till försäljning i butik hela året.

Skötsel

Spjutbräken trivs på ljusa till halvskuggiga växtplatser, inte i direkt sol. Trivs i normal rumstemperatur, aldrig under 18°C.

Håll jorden jämnt fuktig med kalkfritt vatten. Näringsvattna en gång per vecka med kalkfri näring under tiden april till augusti. Omplanteras i krukväxtjord för kalkskyende växter. Tycker om hög luftfuktighet.

Sorter

'Fluffy Ruffles', 'Corditas', 'Boston', 'Green Lady', 'Marisa' och 'Montana' är exempel på namnsorter som finns i odling.

Övrigt

Denna ormbunke är en av våra populäraste krukväxter. Spjutbräken beskrevs av Carl von Linné redan 1753. Den hör hemma i världens tropiska zoner, från Florida till Brasilien, från Sydamerika till Australien via Afrika och Sydostasien.