Peperomia

Vetenskapligt namn

Peperomia

Familj

Piperaceae, pepparväxter

Ursprung

Mellan- och Sydamerika samt Västindien

Användning

Som krukväxt

Beskrivning

Peperomia - från latinska piper, peppar och homoios, lik.

Bakgrund

Peperomia kan dyka upp i butiker när som helst på året.

Placering

Växten trivs bäst på en ljus växtplats, men ska skyddas mot den starkaste solen. För stark sol gör att bladen blir bleka. Peperomia växer dock också bra där ljustillgången är mindre bra. Trivs i normal rumstemperatur, vintertid är 18-20 grader bäst.

Växten vattnas rikligt vid varje vattning och tillåts torka upp däremellan, särkilt viktigt är detta vintertid. Krukväxtnäring ges ungefär varannan vecka från vår till höst. Omplanteras på våren i krukväxtjord med sand i.

Egenskaper

Det finns många arter av peperomia att välja på som passar bra som krukväxt. Bladen på de olika arterna varierar i färg och mönster. Även växtsättet varierar stort inom släktet. Det finns arter med hängande växtsätt, andra har upprätt och en del är rosettbildande. Peperomia är en tacksam växt eftersom den klarar sig bra på många olika placeringar.

Sorter

Peperomia argyreia, radiatorört, har tväfärgade, randiga blad.
Peperomia caperata, ispigg, har rynkiga blad och blommorna sitter tätt, tätt på långa, smala stänglar.
Peperomia glabella, mors tanke, har hängande växtsätt.
Peperomia obtusifolia, fredsgrönska, har tjocka glänsande gröna eller marmorerade blad.

Övrigt

Denna tåliga och lättskötta växt är en riktigt häftig inredningsdetalj i alla typer av inredningar. Peperomians gröna och fräscha bladverk och spännande blomställningar är tjusiga tillsammans med vitt eller med riktigt starka färger.