Svärmorstunga

Vetenskapligt namn

Sansevieria trifasciata

Familj

Asparagaceae, sparrisväxter

Ursprung

Tropiska Västafrika

Användning

Som krukväxt

Beskrivning

Sansevieria efter en italiensk furste, Raimondo di Sangro av Sanseviero. Artnamnet trifasciata betyder "med tre ränder" eller "i knippen om tre".

Bakgrund

Svärmorstunga är en tjockbladig växt, vars blad utvecklas på underjordiska rhizom och bildar rosetter vid jordytan. Bladen kan bli upp till 1 1/2 m höga. Växten finns tillgänglig i handeln året om.

Placering

Svärmorstunga trivs bäst på ljusa platser där bladen också blir som vackrast. Den tål att stå i sol, men utvecklas också bra på mörkare platser. Rumstemperatur, runt 20°C och inte under 15°C är lämpligt.

Svärmorstunga är en lättskött växt som sällan drabbas av sjukdomar och skadedjur. Den vattnas så att jorden blir ordentligt genomvattnad och får sedan torka upp till nästa gång. Från vår till höst ges en halv dos näring varannan vecka. För låg temperatur vintertid och för mycket vatten är egentligen det enda som växten inte klarar av. Detta ger gulnande blad och så småningom ruttnar hela plantan.

Egenskaper

Svärmorstunga är både lättskött och tålig. Den tål torr luft och far inte illa av att torka ut ibland. Växten är främst en bladväxt, men om den blommar gör den det med vita till grönaktiga, rörformade blommor som doftar mycket gott.

Sorter

'Laurentii' är en vacker sort med gula bladkanter.
'Moonshine' har vackra silvergrå blad.
'Superba' är en gulbandad sort med korta, knubbiga blad.

Övrigt

Svärmors tunga har odlats i flera hundra år, men slog igenom ordentligt på 1930- talet.