Elettaria cardamomum
FamiljZingiberaceae, ingefärsväxter
UrsprungIndien
AnvändningSom krukväxt
BeskrivningArtnamnet cardamomum kommer av grekiskans kardamomon; kardamon, krasse, och amomon som är en sorts indisk kryddplanta.
BakgrundKryddan kardemumma används i asiatisk, främst indisk matlagning, exempelvis i garam masala och i thaicurry. Här i Sverige används kryddan i vetebröd.
EgenskaperKardemumma blir en ca 70 cm hög rumsväxt som inte blommar. Bladen doftar gott vid beröring.
Eftersom den inte blommar inomhus blir det heller inga kryddor. Kryddan görs av de frukter som kommer efter blomningen.
Kardemumma trivs på ljusa växtplatser men inte i direkt sol. Väster- eller österfönster blir bra. Normal rumstemperatur sommartid och 16-18°C vintertid är idealiskt.
Försök hålla jorden jämnt fuktig utan att den blir för blöt. Tycker om hög luftfuktighet. Tillsätt näring i vattnet en gång per vecka från april till september. Använd en krukväxtjord av bra kvalité vid omplantering.
När spanjorerna fann sjövägen till Asien på 1500- talet var kardemumma en av kryddorna som fraktades på skeppen till Europa.