Skvallerreva

Vetenskapligt namn

Tradescantia fluminensis

Familj

Commelinaceae, himmelsblomsväxter

Ursprung

Tropiska Sydamerika

Användning

Som krukväxt

Beskrivning

Tradescantia efter John Tradescant en botanist och trädgårdsmästare som var verksam på 1600-talet. Artnamnet fluminensis är latin och betyder från Rio de Janeiro.

Bakgrund

Skvallerreva härstammar från det tropiska Sydamerika där den växer som marktäckare.

Egenskaper

Skvallerreva har ett rankande växtsätt som passar i ampel eller i hög ytterkruka. Bladen är vackert tecknade beroende på sort.

Skötsel

Skvallerreva trivs i fönster mot öst eller väst. Vill ha normal rumstemperatur året om.

Försök hålla jorden jämnt fuktig. Tycker om hög luftfuktighet. Tillsätt halv dos näring i vattnet en gång per vecka från maj till september. Omplanteras i krukväxtjord av bra kvalité.

Sorter

Finns många olika sorter i odling och teckningen på bladen och bladfärgen är det som skiljer sorterna åt. 'Dark Green', 'Tricolor' och 'Pink Joy' är exempel på namnsorter.

Övrigt

Det korrekta svenska namnet är skvallerreva. Tidigare har växten benämnts den vandrande juden och vandrande jude. Namnet härstammar från en sägen från Bibeln; Ahasverus den vandrande juden, Jerusalems skomakare är en mytisk gestalt som skall ha nekat Jesus vila under vägen till Golgata. Ahasverus skall vid tillfället ha sagt "Gå din väg, gå din väg" varvid Jesus svarade "Jag går, men du ska stanna kvar tills jag kommer åter". Sedan dess har, enligt legenden, Ahasverus ses vandra runt om i världen, till domedagen.