Silverkalla

Vetenskapligt namn

Aglaonema commutatum

Familj

Araceae, kallaväxter

Ursprung

Filippinerna

Användning

Som krukväxt

Beskrivning

Aglaonema kommer från det grekiska namnet för punkt. Artnamnet commutatus kommer av latinets mutare (ändra) och betyder förändrad.

Bakgrund

Silverkallan växer som undervegetation i Ostindiens och Indonesiens regnskogar. Den trivs där det är fuktigt och skuggigt.

Egenskaper

Silverkalla är en tålig och lättskött krukväxt som får vackert mönstrade, avlånga blad. Tycker inte om kyla och drag. Bladen blir fula om växten står för soligt. Renar inomhusluften. Finns tillgänglig i handeln året om.

Skötsel

Silverkalla vill stå mörkt, så gärna i ett norrfönster eller en bit in i rummet från ett ljusare fönster. Undvik att plantan utsätts för temperaturer under 12°C.
Håll jorden lätt fuktig utan att det står överskottsvatten kvar i ytterkrukan mer än en halvtimme efter vattningstillfället. Tillsätt halv dos näring i bevattningsvattnet från april till september. Omplanteras vid behov i krukväxtjord av bra kvalité.

Sorter

I handeln finns sorter med olika teckning i bladen men ofta finns det gråsilvriga inslag i bladen. 'Maria', 'Silver Queen', 'Pattaya Beauty' och 'Silver Buy' är några exempel på namnsorter som finns i odling.

Övrigt

Vi har odlat silverkalla sedan början av 1900-talet.