Ampellilja

Vetenskapligt namn

Chlorophytum comosum

Familj

Anthericaceae, sandliljeväxter

Ursprung

Sydafrika

Användning

Som krukväxt, passar bra i ampel och för odling i hydrokultur.

Beskrivning

Chlorophytum - från grekiska ghloros, gulgrön och phyton, växt. Comosum - starkt hårig.

Bakgrund

Ampelliljan är en tuvbildande växt som blommar med små vita blommor på långa stänglar. Blomningen kan ske när som helst på året. Efter blomningen utvecklas småplantor på stängeln, som i naturen lägger sig ner på marken där de lätt slår rot.

Egenskaper

En lättskött växt som passar utmärkt i amplar och höga ytterkrukor där de utskjutande stänglarna med först blommor och senare småplantor kommer till sin rätt. Får långa, smala gräslika blad som kan vara helgröna eller randiga i vitt och grönt.

Växten blir fort stor och omfångsrik och den är mycket lättskött.

Skötsel

Trivs bäst på en halvskuggig till ljus plats. Skarp sol gör att bladen bleks, medan en mörk placering gör att de blir helt gröna. Rumstemperatur året om, dvs. 18 - 20°C är den bästa temperaturen för ampelliljan.

Vattnas rikligt men får torka upp däremellan. Näring ges i vattnet en gång i veckan från mars till oktober, under övrig tid behövs ingen näring. Om stänglarna med småplantor är för många, långa eller fula kan de klippas bort. Omplantering bör göras varje år. Torr luft och ojämn vattning ger torra bladspetsar, dessutom kan växten angripas av spinn och sköldlöss om det är för torrt i luften.

Sorter

Flera sorter finns. Några vanliga är "Variegata" och "Vittatum". "Variegata" har längsgående vita ränder på bladen. 'Vittatum' har gröna blad med en bred gul eller creméfärgad mittstrimma.

Övrigt

Ampelliljan har ett kraftfullt rotsystem med knölar för lagring av vatten och näring. Detta rotsystem behöver växten där den växer naturligt eftersom det kan gå månader mellan regnperioderna.