Fikus

Vetenskapligt namn

Ficus

Familj

Moraceae, mullbärsväxter

Ursprung

Indien, sydöstra Asien - nordöstra Australien

Användning

Som krukväxt

Beskrivning

Ficus - latinskt för fikonträd
Benjamina - engelskt, aromatisk kåda
Binnendijkii - efter den holländska botanikern Simon Binnendijk (1821 - 1883)
Deltoidea - triangelformad
Elastica - tänjbar, utdragen

Bakgrund

Fikussläktet omfattar ca 800 arter och består av både träd och buskar. Några av arterna odlas som prydnadsväxter, t.ex. benjaminfikus och fönsterfikus.

Egenskaper

Många av arterna i fikussläktet har förmågan att rena inomhusluften.

Skötsel

De flesta fikusar vill placeras ljust men inte i direkt sol. De trivs bäst i rumstemperatur, men på vintern kan temperaturen gärna vara lite lägre, dock inte under 16°C. Se mer ingående skötselråd under de olika arterna.

Sorter

Ficus benjamina, benjaminfikus
Den vanligaste fikusen bland de småbladiga arterna.
Ursprung: Indien, sydöstra Asien - nordöstra Australien.
Placering: Så ljust som möjligt men skyddas mot stark sol. Den trivs bäst i rumstemperatur, men på vintern kan temperaturen gärna vara lite lägre, dock inte under 16°C.
Egenskaper: Växten kan böjas och formas i stort sett helt efter eget behag.
Sorter: En vanlig sort är 'Exotica' som har långa, tunna grenar, 'Natascha' har små blad och ett kompakt växtsätt och 'Starlight' är en tålig sort med vitbrokiga blad. 'Barok' har gröna blad som krullar sig.
Skötsel: Benjaminfikusen vattnas så att jorden blir ordentligt blöt. Innan nästa bevattningsomgång ska jorden torka upp, men inte torka ut, uttorkning ökar risken för spinnangrepp. Näring ges en gång i veckan från vår till höst, under vinterhalvåret en gång i månaden. Bladen bör duschas ofta. Eventuell omplantering sker på våren och stora plantor kan beskäras. Bladen kan falla av om man flyttar på växten eller under viloperioden. Mindre vatten behövs under viloperioden.

Ficus binnendijkii, bambufikus
Har upp till 25 cm långa, vackert gröna, smala glänsande blad.
Ursprung: Java
Placering: Så ljust som möjligt men skyddas mot stark sol. Den trivs bäst i rumstemperatur, men på vintern kan temperaturen gärna vara lite lägre, dock inte under 16°C.
Sorter: 'Alii' och 'Amstel Queen' är de sorter som finns till försäljning.
Skötsel: Vattna så att jorden blir ordentligt blöt. Viktigt att jorden torkar upp, inte torkar ut, till nästa bevattningstillfälle. Dra ner på vattningen under viloperioden. Ge näring en gång i veckan från vår till höst, under vinterhalvåret en gång per månad. Under viloperioden kan bladen falla av om man flyttar på växten. Eventuell omplantering sker på våren och stora plantor kan då beskäras om det är behov.

Ficus deltoidea, pillerfikus
Får massor av dekorativa små ballongformade frukter i bladvecken.
Ursprung: Sydöstra Asien
Placering: Så ljust som möjligt men skyddas mot stark sol. Rumstemperatur fungerar bra, men på vintern kan temperaturen gärna vara lite lägre, dock inte under 16°C.
Skötsel: Låt jorden torka upp mellan givorna. Tillsätt näring i vattnet, cirka en gång i månaden under vinterhalvåret.

Ficus elastica, fönsterfikus
Den vanligaste fikusen bland de storbladiga arterna.
Ursprung: Östra Himalaya - sydöstra Asien
Placering: Ljust men inte i direkt sol under sommarhalvåret. Den trivs bäst i rumstemperatur, men på vintern kan temperaturen gärna vara lite lägre, dock inte under 16°C.
Sorter: En gammal sort med helgröna blad är 'Robusta', 'Doescheri' däremot har marmorerade blad i grågrönt och mörkgrönt med inslag av gräddvitt.
Skötsel: Vattnas så att jorden blir ordentligt blöt. Viktigt att jorden torkar upp, inte torkar ut, till nästa bevattningstillfälle. Dra ner på vattningen under viloperioden. Under perioden från vår till höst behöver den näring varannan vecka. Den här fikusen tål den torra inomhusluften bättre än de övriga fikusarna.

Ficus lyrata, fiolfikus
Har stora vackra blad och kräver mer ljus än övriga fikusar och bör därför inte placeras inne i rummet.
Ursprung: Västra Afrika
Placering: Så ljust som möjligt men skyddas mot direkt sol då detta leder till fläckar på bladen. Den trivs bäst i rumstemperatur, men på vintern kan temperaturen gärna vara lite lägre, dock inte under 16°C.
Skötsel: Benjaminfikusen vattnas så att jorden blir ordentligt blöt. Innan nästa bevattningsomgång ska jorden torka upp, men inte torka ut, uttorkning ökar risken för spinnangrepp. Näring ges en gång i veckan från vår till höst, under vinterhalvåret en gång i månaden. Eventuell omplantering sker på våren och stora plantor kan beskäras. Kravet på hög luftfuktighet är större hos den här typen av fikus. Uttorkning kan ge bruna bladkanter och ger en ökad risk för spinnangrepp. Det kan vara svårt att få fiolfikusen att förgrena sig.
Bladen kan falla av om man flyttar på växten eller under viloperioden. Mindre vatten behövs under viloperioden.

Övrigt

Grönska i hemmet ger lugn i sinnet och de riktigt stora växterna kan dessutom användas som rumsavdelare. En växt som kan bli mycket stor är fikusen. För att behålla storleken och en vacker form på de större exemplaren kan de beskäras, detta görs på våren. Tänk på att vintern är viloperiod för fikusen, och om växten flyttas under denna period kan den tappa sina blad. För att få fikusen att trivas, duscha bladen ofta!