Suckulenter

Familj

Suckulenter finns inom många växtfamiljer, bland annat cactaceae, kaktusväxter och euphorbiaceae, törelväxter.

Ursprung

Från många delar av världen

Användning

Som krukväxt

Bakgrund

Suckulenter är saftväxter som samlar vatten i tjocka och köttiga blad eller stamdelar. Suckulenter med köttiga blad kallas fetbladsväxter och de med köttiga stammar kallas stamsuckulenter. Växterna har mestadels utvecklats i områden med stora klimatförändringar under året och för att överleva behöver de samla vatten inför sämre tider.

De är utspridda över hela jordklotet och finns inom många växtfamiljer, bland annat cactaceae, kaktusväxter och euphorbiaceae, törelväxter. Bland suckulenterna råder mycket stor variation vad gäller form, storlek och utseende. Det är också en av anledningarna till att de passar så bra i inredningssammanhang, det finns lämpliga suckulenter för varje miljö.

Placering

En ljus placering är för det mesta att föredra, men inte heller dessa växter tycker om att brännas av solen. På sommaren kan de med fördel ställas ut på en solig och varm plats i trädgården eller på balkongen. På vintern vilar de och trivs bäst på en sval plats.

Under tillväxtperioden vattnas de måttligt, för mycket vatten kan leda till att växterna ruttnar. Näring ges någon gång i veckan. Under viloperioden ges mycket lite vatten och ingen näring alls. Små suckulenter kan omplanteras på våren i väldränerad jord.

Egenskaper

För den stressade och för den som inte är så förtjust i att pyssla med växter är suckulenter ett utmärkt alternativ. De växer långsamt, är lättskötta och blir sällan angripna av skadedjur eller sjukdomar om de sköts på rätt sätt.
Suckulenter är rena, avskalade och har distinkta former. Det är därför både lätt och roligt att använda dem i inredningssammanhang. En kul idé är att göra spännande samplanteringar med flera suckulenter, gärna kombinationer av suckulenter med olika former och i olika storlekar.

Sorter

Aeonium arboreum, trädtaklök, bladen sitter samlade i en rosett på en suckulent stam.

Ceropegia linearis ssp. woodii, lyktranka, har små, hjärtformade blad med marmorerad ovansida och en undersida som skiftar i purpur. Bladen sitter på långa rankor.

Crassula ovata, paradisträd, lättskött och oöm som sällan blommar.

Echeveria, echeveriasläktet, odlas för sina vackra bladrosetter. Kan blomma med blommor på stänglar.

Euphorbia obes, kloteuforbia, växer som ett klot och har vackra åsar.

Övrigt

För dig som inte är hemma särskilt mycket under sommaren är suckulenterna de perfekta växterna. De klarar sig i stort sett själva och du behöver inte oroa dig för hur det kommer att se ut när du kommer hem. När du planterar suckulenterna utomhus kan du sätta ner dem i ett kärl eller direkt i jorden.