Saintpaulia

Vetenskapligt namn

Saintpaulia Ionantha-gruppen

Familj

Gesneriaceae, gloxiniaväxter

Ursprung

Tanzania

Färg

Varierar från ljusblått till mörkblått, från blåviolett till rödviolett, även rosa, vita och fläckiga blommor.

Användning

Tack vare att blomman är så lättskött och variationsrik passar den alla personligheter, från den inbitne ungkarlen som kanske inget kan om blommor till blomsterfantasten som önskar lära sig mer eller som vill specialisera sig på en spännande växt.

Beskrivning

Saintpaulia - efter Walter von Saint Paul-Hilaire (1869 - 1919), en tysk militär som upptäckte släktet i tyska Afrikakolonier
ionantha - violblommig.

Bakgrund

Saintpaulia ionantha är hybridkomplex med två huvudgrupper, rosettformiga och greniga. Växten finns i butiken året runt.

Saintpaulian har fått sitt namn efter den tyske militären Walter von Saint Paul-Hilaire, som upptäckte släktet i de tyska Afrikakolonierna. Tack vare sina saftiga och tjocka blad klarar blomman ett visst mått av torka utan problem. Den är lättodlad och variationsrik och passar de flesta människor. Det finns både sorter som är skira och romantiska och sådana som är färgstarka och tuffa, det är bara att välja sin favorit.

Placering

Saintpaulian är den perfekta blomman för vårt inomhusklimat. Den ska stå i normal rumstemperatur hela året, aldrig under 16°C. För att man ska få en så riklig blomning som möjligt ska blomman stå ljust, dock inte i söderfönster annat än vintertid. Den trivs bäst i något fuktigare klimat, men klarar vår torra inomhusluft mycket bra. Om man duschar vatten på bladen är det viktigt att vattnet är rumstempererat.

Blomman vattnas så att den blir ordentligt genomvattnad. Därefter är det viktigt att jorden får torka ut mellan bevattningstillfällena, detta är speciellt viktigt vintertid. Om blomman vattnas underifrån ska vatten som inte sugits upp hällas av, ständig väta tar död på växten. Ett visst mått av torka klarar saintpaulian bra tack vare sina saftiga och tjocka blad. Eftersom rötterna är känsliga för temperaturväxlingar bör man endast vattna med rumstempererat vatten. Kallt vatten som spills på bladen kan dessutom ge upphov till gula fläckar. Svag näring ges någon gång i veckan fram till årets slut, därefter vilar plantan. Näringstillförseln återupptas under våren när ljuset återkommit och plantan börjar växa igen. Vissna blommor och blad plockas bort och växten planteras om på våren i porös och genomsläppig jord. För att bibehålla blommans vackra form bör växten emellanåt delas. Om man köpt växten under den kallare perioden på året är det viktigt att packa in plantan och skydda den ordentligt från kyla när man fraktar hem den.

Egenskaper

Växten är mycket lättodlad och variationsrik. Den är dessutom mångårig.

Sorter

Ett stort antal sorter finns och detta gör saintpaulian till en mycket omväxlande växt.

Övrigt

Rotade småplantor eller orotade sticklingar produceras och importeras från Brasilien, Frankrike, Indonesien, Marocko, Spanien, Tyskland, Zimbabwe och till viss del från Holland. Det är också möjligt att sticka blad eller använda sig av vävnadsförökade eller frösådda plantor.
Det tar mellan 4 och 6 månader att producera en stickling och produktion och odling sker året om. När sticklingarna kommer till odlaren sticks de i plugg och täcks med väv i 4 veckor. Efter ytterligare 3 - 4 veckor krukas plantorna om. God ljustillgång och en jämn temperatur under hela kulturtiden är viktigt. Temperaturen bör ligga så nära 20°C som möjligt och aldrig gå under 15°C. Kulturtiden är mellan 18 och 24 veckor beroende på årstid och sort. Biologisk bekämpning används i så stor utsträckning som möjligt.

Saintpaulian är en av världens populäraste krukväxter. I Sverige har den blivit utsedd till den populäraste krukväxten ett flertal gånger.

Svenskodlad

ja