Primula

Primulan är en blomvillig blomma som finns i affären redan under senvintern. Trots att det ännu är kyligt andas primulan vår. Det finns flera primulor att välja bland, varav de vanligaste är syrenviva, fönsterviva och jordviva.
Syrenvivan kännetecknas av att den har en sky av små blommor i toppen av en 25 – 30 cm hög stjälk. Fönstervivans blommor sitter också på en hög stjälk men de är större och färre till antalet. Jordvivan är den traditionella vivan som har kortare blomstjälkar med färre blommor på.

Vetenskapligt namn

Syrenviva Primula malacoides, fönsterviva Primula obonica, jordviva Primula vulgaris.

Familj

Primulaceae, vivesläktet

Ursprung

Primula malacoides och Primula obconica kommer från Kina, och Primula vulgaris från Europa, Afrika och Asien

Färg

Primula malacoides finns i alla nyanser mellan vit och mörkrosa, Primula obconica finns i rosa, rött, aprikos och vitt, Primula vulgaris kan vara röd, rosa, gul, vit eller blå i olika nyanser.

Användning

Som krukväxt, Jordviva kan även planteras ut.

Beskrivning

Primula - ett sammandrag av frasen "herba primula veris", vårens första ört malacoides -från grekiska malakoeides, med mjuk gestalt obconica - som en inverterad kon vulgaris - allmän, vanlig

Bakgrund

Idag känner vi till ungefär 400 olika Primula arter varav sju förekommer vilt i Sverige. Ett flertal arter och hybrider odlas som prydnadsväxter. Vanligast som krukväxt är förädlade former av jordviva, Primula vulgaris.

Placering

Primula ska stå ljust med inte i full sol, i söder skuggas den. En ljus placering ger en längre blomningsperiod. P. malacoides och P. vulgaris blommar dessutom längre om de står något svalare än rumstemperatur. Primula ska inte ställas över ett värmeelement. Jorden bör vattnas rikligt och regelbundet så att fuktigheten är jämn. P. vulgaris är dock känslig för vatten som blir stående i ytterkrukan. En svag dos näring kan ges varannan vecka under blomningen till P. obconica och P. malacoides.

Egenskaper

Primula är en blomvillig vårblomma som finns i affären tidigt på säsongen.

Sorter

Primula malacoides
Blir 25 - 30 cm hög och förekommer under senvinter och vår. Vill stå ljust men inte i full sol. Blommar längre om de står något svalare än rumstemperatur, undvik placering över ett värmeelement. Undvik att plantan torkar ut genom att vattna regelbundet så jorden hålls jämt fuktig. En svag dos näring kan ges varannan vecka under blomningen. Själva blomningen är intensiv och varar i 6 - 8 veckor och därefter kastas växten. Syrenvivan är känslig för uttorkning, detta kan orsaka att knoppar och blommor faller av. Om den slokar av torka ska den vattnas upp gradvis. Ständig väta är inte heller bra eftersom detta gör att bladen gulnar och rötterna kvävs. Om växten slokar av övervattning får den torka upp utan kruka på en skuggig plats, ställ gärna den blöta krukan på tidningspapper som hjälper till att dra ur överskottsvattnet från jordklumpen.

Primula obconica
Blir upp till 30 cm hög. Den är både lättodlad och blomvillig och ska stå ljust men inte i full sol och gärna i normal rumstemp under blomningen. Undvik placering över ett värmeelement. Viktigt att plantan inte torkar ut under blomningen, vattna regelbundet så att fuktigheten i jorden är jämn. En svag dos näring kan ges varannan vecka under blomningen.Plantan är flerårig, men den används främst som en slit-och-släng blomma. Vill man kan man ställa den utomhus på en skuggig plats sommartid. Blomman finns tillgänglig i handeln hela året. Enstaka blommor som vissnat plockas bort och nya kommer från blomkransens mitt. Bladen innehåller primin ett ämne som kan vålla irritation på känslig hud. Nyare förädlingar har dock gjorts där växten inte längre innehåller något primin. Blomman kan angripas av bladlöss.

Primula vulgaris
Blir 10 - 15 cm hög. Vill stå ljust men inte i full sol, undvik att placera växten över ett värmeelement. Jorden bör vattnas rikligt och regelbundet så att fuktigheten är jämn. Är känslig för vatten som blir stående i ytterkrukan. Den blommar under ett par tre veckor, längre om de står något svalare än rumstemperatur, och kastas sedan. Den kan också planteras ut på våren när frosten är över, då ska den ha stått svalt och ljust efter blomningen. Utomhus blommar den år efter år och främst under vår men även på hösten. Blomman finns tillgänglig i handeln under vinter och tidig vår. Bland jordvivorna finns en del doftande sorter och även en del med fyllda blommor.

Övrigt

Pluggplantor dras upp från frön av småplantsproducenter som sedan säljer dessa vidare. Hos nästa odlare planteras pluggplantorna om och ställs svalt. När plantorna vuxit sig större glesas de för att möjliggöra luftcirkulation och för att ge plantorna mer utrymme att växa på. Därefter får plantorna fortsätta att växa och utvecklas tills de bildar knoppar. De är då färdiga för försäljning.

Svenskodlad

ja