Doftpelargon-Gruppen

Vetenskapligt namn

Pelargonium Doftpelargon-Gruppen

Familj

Geraniaceae, näveväxter

Ursprung

Många vilda pelargoner har sitt ursprung från Sydafrika. Pelargonerna som vi har i våra hem idag är ett resultat av flera års förädling.

Färg

Odlas främst för sitt väldoftande och dekorativa bladverks skull. Blommorna är oftast små och lilarosa med varierande vinröda markeringar.

Användning

Krukväxt

Beskrivning

Pelargonium - grekiskans pelargos, stork, syftar på växtens frukter med storknäbbsliknande spröt.

Bakgrund

Pelargoner indelas främst i sex större huvudgrupper: zonalpelargoner, häng- eller murgrönspelargoner, engelska eller ädelpelargoner, änglapelargoner, doftpelargoner och vildväxande arter. Doftpelargonerna är en stor grupp där en del är vildarter och andra har uppstått genom korsningar och mutationer. Idag odlas över 200 sorter och man kan hitta sorter som doftar allt från citron eller apelsin till mint eller choklad. Doftpelargonerna är inte en helt lätt grupp, botaniskt är det ingen enhetlig grupp, växtsätt och bladform varierar, och det finns dessutom pelargoner med doftande blommor som inte tillhör doftpelargonerna. Något som förvirrar det hela ännu mer är att doftpelargonerna ofta säljs under felaktiga namn. Detta beror på att många av sorterna är lätta att blanda ihop. Dessutom odlas flera sorter under andra namn i Kanada och USA där det är vanligt att uppkalla en sort efter doften.

Placering

Pelargoner vill stå ljust men skuggas mot den allra starkaste solen. Ett bra läge är en varm skyddad vägg eller ett söderfönster. Dofterna kan variera beroende på odlingsförhållanden, till exempel blir doften i allmänhet starkare i sol och torka.

Egenskaper

Doftpelargoner odlas främst för det väldoftande och dekorativa bladverkets skull. Ofta är blomningen oansenlig på de här sorterna.

Skötsel

Sommartid dricker pelargonen mycket vatten, men den klarar ändå torka bra. Tillväxten och blomningen hämmas dock av torkan och en jämn tillförsel av vatten är att föredra. Ge en svag näringslösning vid varje vattning. För förlängd blomning bör vissna blommor och blad avlägsnas kontinuerligt. Sent på vintern eller tidigt på våren beskärs och omplanteras pelargonen. Pelargonen kan ställas utomhus så fort faran för frost är över. På hösten plockar man in sina blommor så fort det börjar bli risk för frost. Pelargoner och då särskilt doftpelargoner vinterförvaras ljust, torrt, luftigt och frostfritt, mellan 5 och 8ºC, eftersom blommor induceras vid låg temperatur. Under viloperioden vattnar man sparsamt. De småbladiga doftpelargonerna kan vara svåra att övervintra.

Sorter

Några sorter med olika dofter:

'Attar of Roses'- ros
'Brunswick'- cederträ
'Chocolate Peppermint'- pepparmynta
'Cinnamon'- kanel
'Citronella'- citron
'Dr Livingstone'- ros och citron
'Fair Ellen'- balsam
'Filbert'- hasselnötter
'Giant Oak'- gammaldags hushållstvål eller tallbarr
'Graveolens' eller 'Dr. Westerlunds blomma'- ros och citron
'Orange'- söt citrus
'Pretty Polly'- mandel
'Torento'- ingefära

Övrigt

Flera av doftpelargonerna kan faktiskt användas till att smaksätta eller dekorera maträtter med. Tänk bara på att kontrollera vilka sorter som är ätliga innan du börjar med matlagningen. Det är också viktigt att använda rena blad som inte innehåller rester av växtskyddsmedel. Doftpelargoner kan förslagsvis användas i sallader, soppor, grönsaks-, fisk-, fågel- och kötträtter samt i efterrätter. Bra sorter att använda i matlagningen är till exempel 'Graveolens' och 'Attar of Roses'. Varför inte baka en rosendoftande pelargonkaka till vårens buffébord och samtidigt ge värdinnan en doftpelargon i present?

Rosendoftande pelargonkaka

Kaksmet
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
1 stort ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
färska blad av rosendoftande pelargon, t.ex. 'Attar of Roses'
Tillbehör
vispgrädde
valfri sylt
Vispa grädden och rör sedan ner sockret försiktigt. Tillsätt också ägget försiktigt och rör ned vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Klä en smord form med pelargonbladen och häll i smeten. Grädda i ca 175 grader tills kakan är gyllenbrun. Stjälp upp och låt svalna. Dekorera med färska pelargonblad och servera med vispad grädde och sylt.