Höststjärna Princettia

Vetenskapligt namn

Princettia, Euphorbia pulcherrima Princettia-serien

Familj

Euphorbiaceae, törelväxter

Ursprung

Mexiko

Färg

Vit, rosa, marmorerad samt tvåfärgad.

Användning

Krukväxt

Beskrivning

Euphorbia -från grekiskans euforbion, en buske med mjölksaft. Pulcherrima -mycket vacker.

Placering

Princettia kan placeras nästan var som helst i rummet men helst inte direkt över ett varmt element eller i direkt drag. Över sommaren kan plantan sedan stå utomhus och tack vare sin brytvillighet bli en praktfull växt.
Princettian är också hållbar som snitt och kan med fördel sättas i en liten vas.

Egenskaper

Höststjärna Princettia ser precis som namnet antyder ut som en stjärna. De rosa bladen i stjärnan liknar kronblad, men de är i själva verket något som kallas för högblad. De verkliga blommorna är små och gula och sitter i mitten av högbladen. Stjärnorna finns i mängder av olika rosa nyanser och ibland med ljusa kanter. Det finns även Princettias som är rent vita. De vita eller rosa stjärnorna kontrasterar vackert till bladen, som är mycket mörkt gröna, lite styva och med vackra nervmönster. Växtsättet är mycket kompakt och kraftigt.

Skötsel

För att lyckas bäst med Princettia ska de vattnas med ljummet vatten med en svag giva av näringslösning vid varje vattning. Ge den hellre lite för lite än lite för mycket vatten!
Efter blomningen kan växten beskäras och planteras om i större kruka. Öka vattenmängden något. Lättskött!

Övrigt

Höststjärna Princettia är egentligen en tålig julstjärna som finns till försäljning lite tidigare än övriga julstjärnor.

Svenskodlad

ja