Krukros/Ros

Det finns idag både små och stora krukrosor och de kommer i flertalet färger. Även tvåfärgade sorter finns. De mindre sorterna passar bra att arrangera tillsammans i grupper på köksbordet. För att orka blomma ska krukrosorna stå så ljust som möjligt, de bör dock skyddas mot allt för stark sol. Krukrosor dricker mycket vatten och de ska vattnas så att jorden blir ordentligt genomvattnad.

Vetenskapligt namn

Rosa spp.

Familj

Rosaceae, rosväxter

Ursprung

Krukrosorna är resultat av flera års förädling

Färg

Nyanser av röd, rosa gul, vit, orange samt tvåfärgade.

Användning

Som krukväxt

Beskrivning

Rosa - från det latinska namnet för ros chinensis - från Kina polyantha - rikblommande

Bakgrund

Både R. chinensis och R. polyantha växer som små buskar. R. chinensis, som introducerades i slutet av 1970-talet, finns tillgänglig i butik från vår till sensommar, R. polyantha har traditionellt funnits i butikerna lagom till morsdag.

Placering

För att orka blomma ska krukrosorna stå så ljust som möjligt, de bör dock skyddas mot allt för stark sol. De klarar normal rumstemperatur, men blomningen avtar så småningom och växten behöver stå svalt under en period för att bilda fler knoppar.

Krukrosor dricker mycket vatten och de ska vattnas så att jorden blir ordentligt genomvattnad. Därefter väntar man tills jordytan torkat upp innan man vattnar igen. Krukväxtnäring bör ges varje vecka.

Egenskaper

Krukrosorna är vackra inomhus, men R. chinensis kan också planteras ut i balkonglådor och rabatter efter blomning när risken för nattfrost är över. Klipp ner plantan till 10-12 cm innan utplanteringen så återkommer blomningen.

Sorter

Finns i mängder av sorter i nyanser av röd, rosa gul, vit, orange samt tvåfärgade.

Övrigt

I södra Europa odlas stora fält med rosor vilka används till att utvinna rosenolja och rosenvatten från.