Jordviva

Vetenskapligt namn

Primula vulgaris

Familj

Primulaceae, viveväxter

Ursprung

Europa, Afrika och Asien

Färg

Nyanser av röd, rosa, gul, vit eller blå samt tvåfärgade.

Användning

Fin samplanteringsväxt tillsammans med övriga vårblommande växter.

Beskrivning

Primula - ett sammandrag av frasen 'herba primula veris', vårens första ört vulgaris - allmän, vanlig

Placering

Trivs på ljusa växtplatser men inte i full sol. Planteras jordvivan i rabatt kan den övervintra och återkomma år efter år med sina söta blommor.

Egenskaper

Jordvivan är en blomvillig blomma som finns i affären redan under senvintern. Trots att det ännu är kyligt andas jordvivan vår. Jordvivan bildar en bladrosett och från centrum kommer blommorna på korta stjälkar. Är en blomvillig vårblomma som finns i affären tidigt på säsongen.

Skötsel

Håller längre inomhus om den placeras svalt, 15°C. Viktigt att vattna rikligt i blomperioden, tål inte att torka ut. Ge en svag näringslösning vid varje vattning. Plocka bort vissna blommor.

Sorter

Finns sorter med enkla eller fyllda blommor.

Övrigt

Idag känner vi till ungefär 400 olika Primula-arter varav sju förekommer vilt i Sverige. Ett flertal arter och hybrider odlas som prydnadsväxter. Vanligast är förädlade former av jordvivan.
Pluggplantor dras upp från frön av småplantsproducenter som sedan säljer dessa vidare. Hos nästa odlare planteras pluggplantorna om och ställs svalt. När plantorna vuxit sig större glesas de för att möjliggöra luftcirkulation och för att ge plantorna mer utrymme att växa på. Därefter får plantorna fortsätta att växa och utvecklas tills de bildar knoppar. De är då färdiga för försäljning.

Svenskodlad

ja