Trillingblomma

Vetenskapligt namn

Bougainvillea x buttiana

Familj

Nyctaginaceae, underblomsväxter

Ursprung

Kulturursprung

Färg

Blommorna är små och vita, men har färggranna högblad i olika nyanser av rosa, gult, lila och vitt.

Användning

Som krukväxt i ljusa fönster eller utomhus på soliga platser under sommarhalvåret.

Beskrivning

Släktet är uppkallat efter Louis Antoine de Bougainville, en fransk upptäcktsresande som fann växterna i Brasilien på 1760-talet.

Bakgrund

Den ursprungliga arten är egentligen en starkväxande lian, men genom korsningar har man fått fram varianter som inte utvecklar lika långa rankor och som har hållbara högblad i olika nyanser.
B. x buttiana är en korsning mellan B. glabra och B. peruviana.

Placering

Vill ha mycket ljus, gärna direkt sol, så ett söderfönster är perfekt. Om sommaren är temperaturer strax över 20 grader det bästa. Trillingblomman går alldeles utmärkt att ha utomhus på altaner, balkonger och terrasser och vill då stå soligt. Vintertid vill gärna plantan stå ljust och svalt, 5-10 grader, om den ska överleva och blomma nästa säsong.

Vill ha rikligt med vatten och näring sommartid. På vintern ytterst sparsamt med vatten och ingen näring alls. Trillingblomman tappar oftast bladen under vintervilan. Undvik att beskära plantan. Om man ska beskära är bästa tiden direkt efter blomningen, senast i augusti. Beskär man för hårt kan nästa års blomning utebli. Omplanteras på våren i genomsläpplig krukväxtjord.

Egenskaper

De färggranna bladen vi ser är inte blommor utan högblad. Trillingblomman har ett långt prydnadsvärde tack vare att högbladen håller sig fina länge. Blommorna är små, vita och oansenliga.

Sorter

Blommorna är små, vita och rörformiga och det finns sorter med stora högblad i lila,rosa, orange eller gult.

Övrigt

Blommorna sitter tre och tre därav det svenska namnet.