Amaryllis

Vetenskapligt namn

Hippeastrum x hortorum

Familj

Amaryllidaceae, amaryllisväxter.

Ursprung

Tropiska Sydamerika, idag odlas främst hybrider.

Färg

Röd, vit, rosa, rödlila, orange, tvåfärgad, strimmig.

Användning

Som krukväxt och snittblomma.

Beskrivning

Hippeos = ryttare, astron = stjärna. Namnet syftar på blommornas stjärnlika utseende samt på att bladen ser ut som om de red på stjälken. Hortorum = trädgårds-, från latinska hortus, trädgård.

Bakgrund

Lökarna kommer främst från Sydamerika eller Holland. Omfattande förädlingsarbete har gjorts på amaryllis och de blommor som odlas idag är till största del hybrider. Amaryllis finns tillgänglig i handeln från sen höst till vår.

Placering

Växten placeras ljust och soligt men inte i full sol under blomningen.

Egenskaper

Amaryllis är en lökväxt vars stängel kan bli mellan 50 och 70 cm hög. På varje stängel utvecklas 2 - 5 blommor.

Skötsel

Under tillväxtperioden är 20°C en lagom temperatur. Låt blomknopparna komma fram innan växten vattnas, men var även fortsättningsvis sparsam med vatten, annars blir blomstänglarna långa och krukan tippar lätt. När amaryllisen blommat över skärs blomresterna av så att plantan inte ska lägga kraft på att bilda frön. Stängeln tas bort när den vissnat ned ordentligt. Plantera gärna om löken i en näringsberikad jord. Ge en svag näringslösning vid varje vattning till och med september månad. Låt sedan jorden torka och placera krukan torrt, mörkt och svalt. Den optimala temperaturen för blombildning är vid ca 13°C. Rödfärgade partier på lökfjäll, blad och blomknoppar är ett tecken på att amaryllisen är angripen av kvalster som heter narcisskvalster. Dylika plantor bör kastas eftersom dess kvalster kan göra skada på ett flertal krukväxter.

Sorter

Vanligast förekommande i november och fram till jul är den orangeröda "Orange Souvereign", röda "Red Lion", rödvita "Minerva" och den vita "Athene".

Övrigt

Det råder en viss förvirring runt namnet. Hippeastrum är växtens vetenskapliga namn, medan amaryllis är det vi använder i dagligt tal. Dock finns en annan lökväxt med ursprung i Sydafrika vars vetenskapliga namn är Amaryllis. Den kallas på svenska för kapamaryllis och har fler, men mindre blommor på en lång stängel. Varför Hippeastrum i stora delar av världen kallas för amaryllis är oklart, men klart förvirrande.

Svenskodlad

ja