Cyclamen persicum
FamiljPrimulaceae, viveväxter
UrsprungVästra delarna av Asien och östra Medelhavsområdet
FärgRosa, lila, vit, röd, laxrosa samt tvåfärgad.
AnvändningKrukväxt
BeskrivningCyclamen - från grekiskans kyklos som betyder cirkel eller rundel, persicum - från Persien.
BakgrundDe moderna småblommiga sorterna har tagits fram genom att storblommiga cyklamen korsats med själva arten Cyklamen persicum.
PlaceringCyklamen ska stå ljust. En för varm placering kan göra att växten blir lös. Den trivs utmärkt på svala platser, såsom inglasade balkonger, uterum eller utomhus och den klarar temperaturer ned mot 0°C.
EgenskaperDen cyklamen som vi har i våra hem idag skiljer sig från den vilda formen genom att den odlade generellt har större blad och blommor men är kompaktare i växtsättet. Cyklamen växer naturligt i miljöer med låga temperaturer vilket gör att den också som krukväxt trivs bäst i svalare klimat. Dagens sorter är emellertid bättre anpassade till vårt inomhusklimat än de äldre sorterna. En cyklamen ska köpas välutvecklad och ha ett stort antal knoppar. Stänglarna ska stå upprätt och bladverket ska vara kompakt.
SkötselVäxten ska inte torka ut och vill ha en jämn tillförsel av vatten, 1/2 - 1 dl per dag. Mjukt vatten eller regnvatten är särskilt bra och det bästa för växten är om den får vattnet underifrån. Ge en svag näringslösning vid varje vattning. Vissna blommor eller blad tas bort genom att man samtidigt vrider och rycker bestämt i stjälken. Om det blir kvar en bit av stjälken längst ned vid knölen pressas växtsaft ut genom brottytan och ger en bra grogrund för svampsjukdomar. Om man planterar om cyklamen ska man tänka på att halva knölen ska vara ovan jord annars blommar den sämre och i värsta fall kan den ruttna. Därför bör också jordytan runt knölen vara plan och knölen ska inte placeras i en fördjupning.
SorterDet finns många spännande sorter med olika egenskaper och utseenden; doftande, stor-, små- och mellanblommiga i flera färger. Det senaste är cyklamen med fransiga blommor.
ÖvrigtEn cyklamen som tagits ur sin kruka och satts i en glasvas med vatten är en vacker och trevlig present. Ta bort jorden runt rötterna och skölj rötterna rena. Se till att rottrådarna når vattnet, men att knölen är torr. Meddela den du ger blomman att överblommade blommor ska tas bort efterhand och att vattnet bör bytas regelbundet. Hållbarheten är, med rätt skötsel, nästan lika länge som för en cyklamen i kruka.
Cyklamen är omgärdad av många myter, bland annat sades det förr att den fungerade som ett afrodisiakum. Inom den vita magin är cyklamen omnämnd som en växt som bringar lycka och glädje, och visst ligger det något i det, vem skulle inte bli glad av att få en cyklamen?
Cyklamen odlas från frön som sås mellan december och maj. Fröna behöver en groningsperiod i totalt mörker med en luftfuktighet på 95 % och en temperatur på 18°C under 21 dagar. Stora sorter omplanteras efter ca 11 - 13 veckor för att sedan krukas om efter ytterligare 4 - 5 veckor. Små sorter krukas om endast en gång, efter ungefär 11 veckor. Under tillväxtperioden ska plantorna ha jämnt och ständigt fuktig jord, de får inte torka ut men inte heller stå för blött eftersom knölarna då kan ruttna. Luftfuktigheten bör vara mellan 60 - 85 %. Den totala kulturtiden varierar mellan 24 och 29 veckor beroende på om sorten ifråga är liten eller stor.
Cyklamen finns tillgänglig i handeln mellan augusti och december.
ja