Stor femöring

Vetenskapligt namn

Achimenes grandiflora

Familj

Gesneriaceae, gloxiniaväxter

Ursprung

Centralamerika

Färg

Nyanser av violett, rött, rosa samt vitt.

Användning

Som krukväxt.

Beskrivning

Achimenes från grekiskans chemaino, vilket innebär att lida av kylan. Artnamnet grandiflora kommer av latinets grandis som betyder stor samt flos som betyder blomma.

Bakgrund

Förökas med rhizomer, horisontella underjordiska stammar.

Placering

Trivs på ljus växtplats men inte i direkt solljus, fönster mot öst eller väst är bra. Håll temperaturen kring 20 grader.

Näringsvattna en gång per vecka under sommarperioden. Håll jorden jämnt fuktig. Minska på vattningen på höstkanten och låt växten vissna ner. Förvara rhizomerna genom att ta upp dem ur jorden och spara i en tät plastpåse under vintern, eller låt dem ligga kvar i torr jord i krukan under vintern. Oavsett vad man väljer att göra så ska de förvaras i rumstemperatur, eller något svalare, på mörk plats. Det går väldigt bra att gömma undan dem inunder diskbänken, eller på en inte allför kall vind eftersom de inte behöver ljus. I början på året tar man fram rhizomerna ur krukan och planterar flera tillsammans i ny krukväxtjord.

Egenskaper

Under blomningen är växten extra känslig för uttorkning. Vid torka avtar blomningen markant.

Finns till försäljning i butikerna från vår till sensommaren. Har ett rotsystem som består av rhizomer, så kallade rotknölar.

Sorter

Finns sorter i nyanser av violett, rosa och rött samt vitt.

Övrigt

Det tar ca 2,5 månader från det att rhizomerna har planterats tills plantan blommar.