Tulpan i kruka

Vetenskapligt namn

Tulipa

Familj

Liliaceae, liljeväxter

Ursprung

Tempererade Eurasien - Centralasien

Färg

Nyanser av gul, röd, rosa, vit, lila, orange samt tvåfärgade.

Användning

Tulpan som krukväxt ger en föraning om vad som komma skall ute i våra trädgårdar. Passar utmärkt som en prydnad inomhus men kan även planteras ut i urnor och balkonglådor på vårkanten.

Beskrivning

Tulipa - från persiska dulband, turban.

Bakgrund

I förteckningar från 1000-talet går det att läsa om hur tulpaner fanns i odling redan på denna tid.

Placering

Var som helst i rummet men undvik att ställa krukan i direkt sol. Har man möjlighet att placera krukan svalare nattetid så varar blomningen längre.

Vattnas när jorden känns torr, viktigt att inte vattna direkt på löken. Näring behöver inte tillsättas under denna relativt korta period som blomningen varar. Själva tulpanlöken är laddad med allt som behövs för blommans utveckling.

Egenskaper

Tulpaner i kruka finns tillgängliga mellan december till april.

Trevligt att följa tulpanens utveckling på nära håll i hemmet från knopp till utslagen blomma.

Vid inköpstillfället ska tulpanerna vara i knopp för att uppnå längsta hållbarheten hemma hos konsumenten.

Sorter

Oftast används sorter som har naturligt korta stjälkar för odling i kruka.

Övrigt

För att tulpanen ska kunna blomma behöver den först utsättas för en kylperiod, denna behandlig gör så att en stjälk utvecklas, en förutsättning för blomning. I länder eller områden med tillräckligt låg temperatur under vintern blommar tulpanen naturligt på våren, men det går också att styra blomningen genom att utsätta löken för kyla innan vintermånaderna och att sedan driva den i blom i växthus. Även en försening, eller retardering som det också kallas, av lökens tillväxt är möjlig att åstadkomma genom temperaturkontroll.

Det tar mellan 15 och 20 år att förädla fram en ny tulpan till försäljning. Vanligtvis korsas två sorter och frö från avkomman odlas till lök och drivs i blom, en process som tar ungefär sju år. Därefter görs urval vilket i praktiken innebär att de flesta av de framodlade sorterna kasseras på grund av att de inte klarar de högt ställda kvalitetskraven. Om man har tur och får fram en fin sort måste löken förökas och slutligen finna sin väg till respektive land för att där odlas upp till försäljning, något som kan ta ytterligare 10 år.

Svenskodlad

ja