Lyckliga Lotta

Kan det verkligen vara så enkelt att en blomma med ett sådant namn som lyckliga Lotta också sprider lycka? Det kanske inte är namnet som gör att växten sprider lycka utan det är nog snarare dess förmåga att blomma och påminna oss om vårens och sommarens ankomst som påverkar vår sinnesstämning. Hur som helst är inredning med blommor ett enkelt sätt att sprida glädje i hemmet.

Vetenskapligt namn

Impatiens hawkeri

Familj

Balsaminaceae, balsaminväxter

Ursprung

Nya Guinea

Färg

Vit samt nyanser av cerise, rosa, lax, röd, lila samt tvåfärgade.

Användning

Används både som krukväxt och som utplanteringsväxt. Som utplanteringsväxt måste lyckliga Lotta avhärdas innan planteringen, är känslig för frost.

Beskrivning

Impatiens - känslig, otålig, namnet kommer av att växtens frökapsel vid beröring sprätter iväg sina frön. Artnamnet hawkeri efter Lt. Hawker, som 1884 skickade plantan från Papua Nya Guinea.

Placering

Lyckliga Lotta vill stå ljust men måste skuggas lätt i söderläge. Kan stå utomhus sommartid.

Egenskaper

Lyckliga Lotta blir mellan 25 - 30 cm hög och är mycket rikligt blommande. Känslig för uttorkning. Missar man vattningen så plantan torkar ut faller knopparna av och bladen rullar ihop sig och vissnar. Trivs i rumstemperatur.

Skötsel

Vattnas rikligt och regelbundet utan att det blir kvar överskottsvatten i ytterkrukan. Ge en svag näringslösning vid varje vattning.

Sorter

Ett flertal sorter finns. På 1980-talet togs en 'Nya-Guinea'-hybrid fram. Det är en korsning mellan I. hawkeri och I. linarifolia och nya sorter kommer vartenda år.

Övrigt

Tillhör våra "yngre" krukväxter som bara funnits i odling i några decennier.

Svenskodlad

ja