För mycket vatten

Symptom
Ger skador på rötterna som helt enkelt kvävs och dör. Då rötterna dör kan de inte längre ta upp vatten och växten slokar precis som vid vattenbrist.

Åtgärd
Vatten som inte har sugits upp en timme efter vattningstillfället ska hällas bort för att undvika att plantan står i vatten och därmed blir för blöt.
Ett sätt att försöka rädda en övervattnad planta är att fortast möjligt lyfta ur den ur krukan och placera den på en tidning. Där kan jordklumpen torka upp från alla sidor. Tidningen suger åt sig fukt, så byt tidning då och då.

När jorden torkat upp igen kan plantan sättas tillbaka i sin kruka. Placera plantan så ljust som möjligt, men undvik direkt sol, och var sparsam med vatten. Plantan måste nu få bilda nya rötter för att successivt komma i balans igen.
Att en växt har fått för mycket vatten kan visa sig genom att den får gula blad, växtslag som t.ex. dracena och gullranka får bruna och svarta fläckar på bladen. Viktigt är då att minska på vattningen och låta jorden torka upp, inte ut, innan nästa vattningstillfälle.
Fikus fäller ofta gröna och gröngula blad vid för mycket vatten och för dåligt ljus. Detta brukar kunna avhjälpas genom minskad vattning och bättre ljusförhållanden.
Kaktusar kan bara sjunka ihop om de fått för mycket vatten. De har då ruttnat inifrån. Om bara basen har ruttnat kan man skära av kaktusen högre upp, låta snittytan torka och plantera den på nytt.