För lite vatten

För lite vatten symptom
Vid måttlig vattenbrist slokar växten. Senare torkar blad och blommor och faller av.

Åtgärd
Ett sätt att försöka rädda en uttorkad planta är att fortast möjligt hälla vatten i dess ytterkruka och låta plantan stå och dra åt sig vatten en stund. Efter ca 20 minuter kan överflödigt vatten hällas av. Har du krukväxten placerad på ett fat eller en bricka vattnar du där. I odling vattnas de flesta krukväxter faktiskt underifrån så det är ingen nackdel.  Fortsätt fylla på med vatten på fatet så länge som plantan absorber allt vatten.

För det mesta reagerar plantan mycket snabbt på din omsorg och du nästan ser hur blad och blommor åter fylls med vatten. Ser plantan fortfarande vissen och ledsen ut har den troligtvis dött. De flesta krukväxter klarar dock torka betydligt bättre än för mycket vatten. Ett knep för att veta när det är dags att vattna sina krukväxter är att lära sig tyngden på dem. Om du tar som vana att lyfta på dina krukväxter lär du sig med tiden att veta när de behöver vatten. Det är stor skillnad i vikt på en genomvattnad respektive en uttorkad krukväxt.

Störst problem med för lite vatten brukar det vara för amplar som hängs upp ute och utsätts för både sol och vind. Vattnar du en uttorkad ampel rinner vattnet bara rakt igenom. Har du en ampel som torkat upp kan du istället ta ner hela ampeln och ställa den på ett vattenfyllt fat tills dess att jorden åter är genomfuktad.  Även sommarblommor som står i soliga och varma lägen torkar snabbt. Välj rejäla krukor med stor jordvolym och ordentliga fat som kan magasinera vatten för att undvika att växterna torkar ut.

bevattning