Etylen

Etylengas hör till växternas största fiende i hemmen. Det är en gas som under mognadsprocessen avges av bl a frukt, grönsaker, barrväxter, vissnande växtrester samt rökare. En del blommor är mycket känsliga för etylen. Gasen får de att mogna för tidigt, vissna, torka in eller missformas. Andra blommor påverkas mindre, några inte alls.

Äpple är den frukt som avger mest etylen, men även mogna bananer, melon och kiwi avger etylen liksom tomat. Däremot är inte gurka, potatis och citrusfrukter så skadliga. Men det bästa är att förvara all sorts frukt och grönt åtskilda från blommor.

Även barrväxter som julgran eller cypress avger etylengas och man bör undvika att ha dem i samma utrymme som snittblommor. Rökare avger också mycket etylen. Innan du sätter in en snittblomsbukett så vädra ut i rökiga lokaler. En högre rumstemperatur gör också att effekten av etylengas blir större än i ett svalt utrymme med god ventilation. Även vissna och avskurna växtrester avger etylengas och därför bör man se till att få undan dem.

Här följer en tabell med exempel på krukväxter och snittblommors känslighet för etylen:

MYCKET KÄNSLIGA FÖR ETYLEN

Krukväxter

  • begonia
  • browallia
  • fuchsia
  • hibiskus
  • kalanchoë
  • karpaterklocka
  • kornettblomma
  • pelargon
  • rumsask
  • solanum
  • ödesträd

Snittblommor

  • de flesta nejliksorter
  • korallranka
  • lejongap
  • luktärtluktärt
  • orkidée
  • petunia
  • riddarsporre

MINDRE KÄNSLIGA FÖR ETYLEN

Krukväxter

  • aralia
  • femöring
  • guldax
  • julstjärna
  • kardinalblomma
  • toffelblomma

Snittblommor

  • alstromeria
  • flamingo
  • freesia
  • rosor
  • syrener

RÄTT OKÄNSLIGA FÖR ETYLEN

Krukväxter

  • azalea
  • gerbera
  • blåöga
  • gladiolus
  • cyklamen
  • krysantemum
  • dracena
  • narcisser
  • fikus
  • påskliljor
  • flamingo
  • tulpan
  • lökväxter
  • murgröna
  • ormbunke
  • primula
  • saintpaulia
  • senecio