Bevattning

2018_Geraniums_in_the_City_06

Bevattning – olika växter behöver olika mycket vatten så det bästa är alltid att ta reda på respektive växts behov.

De allra flesta krukväxter mår dock bra av regelbunden vattning. En halvtimme efter att du vattnat dina krukväxter är det bra att kolla så att det inte står kvar vatten i botten av ytterkrukan eller på fatet. Häll i så fall bort överflödigt vatten. Under den gångna halvtimmen har växten hunnit suga upp det vatten den behöver. Innan krukväxter vattnas igen bör jorden ha hunnit torka upp något. Ju varmare temperatur du har inomhus desto snabbare torkar växterna ut. Krukväxter behöver även näring så vattna gärna med svag näringslösning vid varje vattning, speciellt under vår och sommar.

När det gäller utplanteringsväxter är rätt bevattning grunden för att lyckas. Vid varmt och torrt väder förbrukar växterna stora mängder vatten. Frodiga växter klarar sig bättre om de är planterade i stora krukor/amplar som rymmer stor jordvolym och därför kan hålla större vattenmängd. Tänk på att amplar och krukor som står precis intill husväggen sällan får vatten även om det regnar. 

Krukan ska ha dräneringshål för att överflödigt vatten ska kunna rinna bort. För att få extra bra dränering kan man lägga ett lager lecakulor eller krukskärvor i botten på krukan. Vid kallt och regnigt väder ska man vara uppmärksam på att dräneringshålen fungerar så att inte växterna blir stående i vatten.

Ett annat enkelt sätt att justera fuktigheten är att tänka på faten under krukorna. En regnig period är det bra att ta bort faten så slipper växterna stå med blöta fötter. Är det torrt och soligt är det däremot en fördel om krukorna står på fat för då behålls fuktigheten bättre och man tar vara på vattnet på ett bättre sätt. 

 

Tulpaner dricker mycket vatten!

tulpaner.blandbukett.fargstark.1
tulpaner.bukett.kvistar.sirlig

Skär av 1 cm av stjälkarna med en vass kniv. Då tar tulpanerna lättare upp vatten. Låt stjälkarna få stöd av förpackningen under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina. Placera tulpanerna i en vas och fyll upp med friskt och svalt vatten. Låt dem stå svalt och dra åt sig vattnet i ett par timmar. Ta bort förpackningen och sätt tulpanerna där du vill ha den. Kontrollera då och då så att det fortfarande finns vatten i vasen. Tulpaner dricker mycket och speciellt i mindre vaser kan behöva fyllas på.