Fira julstjärnans dag den 12 december

Julstjärnans Dag 12/12

Den 12 december firar vi julstjärnans dag. I år kommer det att finnas möjlighet att se två olika installationer som Blomsterfrämjandet skapar tillsammans med Stars for Europe och mästerfloristerna Sofie Danielsson och Johan Munter.

 

Plats: Hotel At Six, Brunkebergstorg 6, 111 51 Stockholm

Tid: 12/12 från klockan 15.00 – och så länge installationen håller

Kreatör: Johan Munter

 

Plats: Brännborn Center, Ängelholm

Tid: 12/12 från klockan 7.00- och så länge installationen håller

Kreatör: Sofie Danielsson

 

Kom förbi och bara njut eller passa även på att delta i vår julstjärnetävling

 

En perfekt dag för stjärnformade hälsningar

I USA har firandet en lång historia och man firade dagen redan 1852. Att en blomma har en alldeles egen dag är inte så vanligt och historien bakom dagens uppkomst är riktigt spännande. Ett trevligt sätt att fira dagen är att ge dig själv eller någon du tycker om en julstjärna! Här delar vi med oss av några fina presentidéer samt berättar historien bakom dagens uppkomst. 

Hur firar man då Julstjärnans Dag? Ett bra sätt är att sprida glädje till nära och kära i form av en julstjärna. Oavsett om du vill visa kärlek till en partner eller en god vän, tacka barnens lärare, mamma eller en hjälpsam granne – är julstjärnor alltid uppskattade presenter. De vackra vinterblommorna finns i många olika färger och former och genom att smycka växterna lite extra kan personliga presenter skapas. Men även utan dekoration är julstjärnan med sina tjusiga högblad en fin present helt på egen hand.

2017 poinsettia people 22
Lina Arvidsson Fotograf_Blomsterfrämjandet_julpress2016 2
Lina Arvidsson Fotograf_Blomsterfrämjandet_julpress2016 4-2
2017 poinsettia present 02
2017 poinsettia people 09-2
2017 poinsettia present 04
2016_Weihnachtsstern_Geschenk_03
Lina Arvidsson Fotograf_Blomsterfrämjandet_julpress2016 6
2017 poinsettia present 01

På bilderna ser du några fina presentidéer. Foto: Blomsterfrämjandet/Stars for Europe och Lina Arvidsson.

En stjärna och dess ambassadör – historien bakom

Julstjärnans dag är en dag som hedrar Joel Roberts Poinsett. Joel var den första amerikanska ambassadören i Mexiko och tillika en mycket stor växtentusiast. År 1828 upptäckte han julstjärnor som växte vilda i Mexiko. Han blev så fascinerad av denna växts skönhet att han för 200 år sedan importerade den till USA och gav den sitt namn. På flera språk heter julstjärna Poinsettia. Snart speds julstjärnan med de framträdande röda högbladen i hela landet. Joel Roberts Poinsett dog den 12 december 1851. Den amerikanska kongressen introducerade därefter 1852 ”poinsettiadagen” till diplomatens ära, och den har firats till hans minne den 12 december varje år sedan dess. Även i Sverige, Tyskland och andra europeiska länder firas dagen. Att traditionen levt vidare beror säkert både på att julstjärnor är en viktig del av julens traditioner samt att de även är en viktig kultur för många odlare under vinterhalvåret.

En lite rolig parentes är att man i USA även firar ”Gingerbread House Day” den 12 december. Julstjärnor och pepparkakshus passar fint tillsammans!

Fira julstjärnans dag den 12 december

I USA firar man även ”Gingerbread House Day” den 12 december. Julstjärnor och pepparkakshus passar fint tillsammans! Foto: Stars for Europe

Tidigare event på Julstjärnans Dag

Tidigare år har även Julstjärnans Dag firats på Cityterminalen i Stockholm av Blomsterfrämjandet. Ta gärna del av de härliga filmerna för att komma i julstämning!