Present till Fars dag blir dubbel gåva

Fars dag firas den 8 november i år. Det är på många sätt ett märkligt år och vi kan inte umgås och hälsa på varandra som vanligt, men vi kan tänka på varandra och göra små gester som visar att vi bryr oss om varandra. Inför Fars dag vill vi tipsa om att ge bort en azalea.

Det är en dubbel gåva eftersom alla som köper en azalea med Victoriafondssigill i den här veckan även stöder Kronprinsessan Victorias fond. Fonden går till en meningsfull fritid för barn och ungdomar med kroniska sjukdomar och olika funktionshinder. För varje azalea som säljs går 2 kr till fonden och insamlingen till Kronprinsessan Victorias fond har sedan starten samlat in över 3,9 miljoner och med årets kampanj kommer insamlingen att passera 4 miljoner kronor.

Tack för det, alla ni som stöttat genom att köpa azaleor!

Genom Kronprinsessan Victorias fond kan föreningar och organisationer söka stöd för att funktionshindrade och kroniskt sjuka barn och ungdomar ska få större möjligheter till en meningsfull fritid och rekreation. Det kan till exempel vara att specialutrusta en segelbåt eller att anpassa en lägerskola för funktionshindrade. Insamlingen sker via RADIOHJÄLPEN 901950-6.

Du känner igen Azaleakampanjen på det blåa sigillet som finns i azaleorna. Att köpa en azalea till Far blir en dubbel gåva eftersom alla som köper en azalea med Victoriafondssigill i den här veckan även stöder Kronprinsessan Victorias fond.

Azalean har blivit en av våra mer lättskötta vinterkrukväxter

Azalean växer naturligt på bergssluttningarna i Himalaya och Japan där dagliga regnmoln kommer och släpper regn över sluttningarna. Växten får då regelbundet vatten men står aldrig i vatten eftersom det rinner undan.

Nya odlingsmetoder med moderna torvjordar och plastkrukor har gjort att azalean numera är lätt att vattna. De gamla skötselråden om att azalean ska stå nersänkt i vatten tills den slutar bubbla kan vara förödande för en azalea i plastkruka som då blir för våt. Ge den istället regelbundet lite vatten i botten på ytterkrukan så att den kan dra upp vattnet själv.

Visste Du att azalean sätter sina knoppar och lagrar solenergi på sommaren?  Azalean är en fantastisk blomma att ha inne på vinterhalvåret då den blommar rikligt även under den mörka årstiden. Den håller sig flera veckor i fönstret eller på bordet och är ett fint alternativ till blomsterbuketten. Dessutom är den en bra luftfuktare. Det vatten som du ger azalean får du tillbaka i luftfuktighet och bättre inomhusluft.

Höstazaleor i säsong nu

Höstazaleorna är de hållbara Vogelsorterna. De finns i ett 15-tal färger och har en stor dubbel blomma. Dessa finns i handeln från september till nyår. De populäraste sorterna är vita ’Madame Troch’, ljusrosa ’Terra Nova’ och tjusigt vita med stark cerise kant  ’Hulsten’.

’Madame Troch’ är en rent vit azalea som finns både som uppstammad, pyramidformad och klassisk form. 


Många män gillar varmt röda färgnyanser.  Den här sorten heter ’Jimmy’.

Skötselråd för Azalea

  • Placering: Ställ i fönster eller i rummet. En knoppig azalea kräver ljusare placering. Undvik starkt solsken.
  • Vattning: Vattna regelbundet, helst ca 1,5 dl vatten i botten på ytterkrukan varje dag. Kontrollera att den inte står i vatten eller är våt före vattning.
  • Azalean ska torka upp lite mellan vattningarna.
  • Näring: Ingen näring behövs under blomningstiden.

Kan en azalea blomma om igen?

En azalea som blommar i många veckor är som en fantastisk bukett som varar länge. När azalean efter flera veckors blomning börjar att tappa bladen är det dags att slänga azalean, eftersom den har gett allt. Ibland, med mycket tur, kan du få ett livskraftigt exemplar och vill du spara växten och försöka att få den att blomma om så kan du göra så här:

Låt azalean stå ljust i ett fönster. Dra ner på vattningen när blomningen avtar och plocka bort de sista blommorna. Nya små skott börjar titta fram på kvistarna i toppen på azalean. I februari ska plantan gödslas varje vecka med flytande krukväxtnäring eller rhododendronnäring. När frostrisken är över i maj-juni kan den placeras ut i halvskugga, på balkongen planterad i en större kruka, eller grävas ner i trädgården. Se till att gödselvattna den då och då. Snart kan nya knoppar växa fram och om det är en Vogelazalea kan den blomma på nytt redan under sommaren. Ta in azalean före frosten på hösten.