trender 2020

5 färgstarka höstfavoriter som piggar upp

Tycker du att det känns lite vemodigt att trädgården förbereder sig för vintervila och att sommarens blomsterprakt sakta ebbar ut? I så fall är du inte ensam. Men nu när trädgården börjar vissna är det ett bra tillfälle att förlänga sommarkänslan genom att istället låta det blomma inne på fönsterbrädan, i balkonglådan eller utanför entrén. Vi har valt 5 färgstarka höstfavoriter som alla skänker färg och glädje till vardagen. De är lätta att lyckas med och såklart odlade i Sverige av en odlare nära dig.

Cyklamen

Cyklamen är en utmärkt utplanteringsväxt på hösten. Placerade ute i en kruka eller balkonglåda håller sig cyklamen mycket bra.

Det viktigaste för att lyckas med cyklamen är att inte vattna den för mycket. Vattna gärna på fatet så att plantan kan suga upp vatten underifrån. Cyklamen tycker om mjukt vatten, så regnvatten är utmärkt. Vattna med svag näringslösning och undvik att vattna på knölen och bladen.

Placera cyklamen ljust och i sol till halvskugga. Växten vill ha det ganska svalt och gärna låga temperaturer på natten. Cyklamen trivs därför utmärkt på inglasade balkonger och i uterum. Växten klarar temperaturer ned mot 0°C och repar sig även efter lätt frost. Den övervintrar dock inte utomhus.

Ett tips är att plocka in några blommor och sätta i en liten vas, de är bedårande.

Cyklamen fungerar också utmärkt att använda inomhus, men då blommar den inte lika länge. Ett annat tips är att plocka bort alla bladen från cyklamenplantan, då framträder den vackra knölen och växten får ett helt annat utseende. Många cyklamen doftar också ljuvligt, sätt näsan intill och njut!

vit cyklamen liggande
cyklamen
Cyklamen i vattenkannor
IMG_5558

Cyklamen är en underbar växt för både ute och inne. 

 

 

Kornettblomma

En blomma som är otroligt lätt att tycka om är kornettblomman!

Ett tips för att lyckas med kornettblomman är att klippa eller nypa av överblommade stänglar.

Det främjar knoppsättningen och ger rikligare blomning. I övrigt är riktmärket att vattna först när jordytan har torkat upp, gärna med svag näringslösning. Bäst trivs plantorna när de placeras ljust och varmt och skyddade från kallt drag. Sätt gärna kornettblomman i en lerkruka där den trivs mycket bra.

Vill du spara kornettblomman över vintern uppskattar plantan en sval men ljus plats där den kan få sin vintervila. Under november till februari räcker det att du vattnar den ett par gånger per månad. När våren kommer och ljuset blir starkare är det dags att plantera om kornettblomman samt ge den vatten och näring. Då kommer den att belöna dig med riklig blomning!

kornettblomma.pojke.fotoLinaArvidsson
Blomsterfrämjandet_Streptocarpus
kornettblomma
DSC_0610

Kornettblomman passar den som gillar lättskött!

Hortensia

Hortensior är både moderna och klassiska på en och samma gång. Nu på höstkanten är de mörkt rosa och vinröda de allra populäraste.

För att hortensior ska trivas inomhus bör man undvika att placera dem i direkt solljus eller för varmt. Ju svalare de står desto bättre. Det viktigaste av allt är att hortensians jord alltid är fuktig. Om hortensian står för torrt visar den det tydligt. Vattna då ordentligt och låt plantan suga upp vatten.

Töm bort överflödigt vatten efter ca 20 minuter, då har plantan hunnit dra åt sig det den behöver. Gödsla gärna med svag dos näring i vattnet.

Hortensior passar också ypperligt i uterummet, i entrékrukan och i balkonglådan så länge temperaturerna håller sig över nollan. Övervintrar gör de bäst i en sval källare, jordkällare eller ett frostfritt garage.

Blomsterfrämjandet har under 2017 ett samarbete med Mark Levengood
Hydrangea Magical Greenfire 1
balkongblom115

Vinröd hortensia är fint på hösten.

 

Begonia

Begonia har odlats länge i Sverige och det finns en enorm bredd i begonia-sortimentet. Vissa används för sina dekorativa blads skull och andra används för sina blommors skull. Stilen är charmig och lite ålderdomlig och på de senaste åren har de ökat i popularitet.

Begonior är lätta att placera och trivs på fönsterbrädan på klassiskt maner som på mormors tid eller en bit in i rummet.

Ju ljusare placering desto rikligare blir blomningen.

Eftersom begonior blommar så rikligt kan en klase med blommor brytas av och sättas i en kopp eller ett glas med vatten; det är ett enkelt sätt att piffa upp hemma och skapa stämning.

Begonian vill stå relativt torrt och jordytan ska torka upp lätt mellan vattningarna. Svag näring under blomningen ger bäst resultat. För att blomman ska vara riktigt snygg bör vissna blommor plockas bort.

Mark Levengood citat
höstbegonia
Höstbegonia som snitt

Få personer kan uttrycka sig som Mark Levengood gör och så här säger han om begonia: ”Begonior ser man inte på bröllop och begravningar. Nej, begonian hör hemma i vardagen, där den i sin ändlösa variationsrikedom lyser upp den tristaste tisdag och torftigaste torsdag. Begonian är naturens sätt att säga att varje dag bär på sin egen skönhet och glädje.”

 

Höstglöd

För den som gillar lättskött är höstglöd ett utmärkt val! Växtens tjocka blad gör att den klarar sig med modesta vattenmängder och den rikliga blomningen varar länge. Eftersom blomningen på höstglöd är riklig kan du med fördel nypa av skott med blommor på och sätta i små vaser. Snabbt bildas då också dekorativa rötter. Höstglöd finns i många olika nyanser av gult, rött och orange samt i milda pastellnyanser och vitt.

Bästa placeringen är en ljus och solig plats, men den klarar även norr och österfönster bra. Höstglöd är en väldigt frisk växt och den tål både att jorden och luften är torr. Vattna ordentligt när du väl vattnar och låt den sedan torka ut ordentligt innan nästa vattningstillfälle.

Det finns enkla och fyllda former av höstglöd. Sorterna med fyllda blommor tillhör Calandiva-Serien. De fyllda blommorna är mycket söta och ser nästan ut som små rosor. Lite kuriosa om Calandivan är historien om hur sorten upptäcktes. Tågerups Trädgård i Skåne odlade vanlig höstglöd och en av blommorna sorterades ut vid orderplock eftersom knopparna såg missbildade ut. På helgen plockade frun i huset in lite blommor till det egna hemmet och hon valde då den utsorterade plantan med de abnorma knopparna. När knopparna öppnat sig visade det sig att blommorna var fyllda. En världsnyhet var född.

 

DSC_9543
vtoteqgwhptmwluq9ft7
DSC_9556

 

Höstglöd som du inte kan misslyckas med!

 

Fotografer i artikeln: Minna Mercke Schmidt, Görgen Persson, Lina Arvidsson, Daniella Witte, Helen Karlsson, Lena Granefelt, Peter Carlsson, Malin Hidesäter & Erika Wallin.