Älskade pensé

Det finns få växter som är så starkt förknippade med våren som just penséerna. Precis när det känns som om vintern aldrig ska ta slut dyker de upp i butikerna och plantskolorna – färgglada, pigga och fulla av vårkänslor. 

Penséer är inte bara härliga glädjespridare, de är också mycket köldtåliga. Ibland påstås det att man måste vänta med plantering tills det även är plusgrader på natten, men det stämmer inte. Alla penséer klarar frostnätter med några minusgrader. Har penséerna blivit utsatta för frost ser de lite ledsna ut och slokar, men de sträcker på sig igen så fort det blir plusgrader.

170323_0389
170323_0416
170323_0395

Penséer, Viola x wittrockiana, och minipenséer/brokvioler, Viola Tricolor-Gruppen, finns i mängder av olika färger, blomstorlekar och former. Tack vare mångfalden finns det en pensé för alla smaker och det gäller bara att hitta sin favorit. 

Här är våra bästa tips för att lyckas!

 • Penséerna trivs i sol till halvskugga. Använd en porös och näringsberikad jord vid planteringen.
 • Fyll på ordentligt med jord och plantera tätt. Eftersom penséer är låga ska de helst inte hamna för långt ner i krukan. 
 • Penséer tycker inte om torka så se till att vattna regelbundet, speciellt om det är blåsigt och varmt.
 • Plantera gärna i stora kärl och krukor så torkar jorden inte ut lika snabbt och du behöver inte vattna lika ofta.
 • Genom att putsa bort vissna blommor genererar penséerna nya blommor och på så sätt förlängs blomningstiden.

Tips om hur penséer kan användas

 • Massverkan – att använda många av samma sort är oerhört effektfullt. Eftersom de är så prisvärda kan man unna sig att ösa på ordentligt. 
 • Kontraster – blanda penséer i kontrasterade färger, det framhäver de olika sorterna och ser spännande ut. Orange tillsammans med mörkt violetta är tjusigt, rosa och ljusblå blir romantiskt och en blågul mix är klassiskt svenskt.
 • Skapa mönster – gör lekfulla mönster av penséerna, t.ex. en böljande blå flod mot en vit bakgrund eller ett rött hjärta mot en mörk bakgrund, det är bara att tänka kreativt!
 • Samplantera – gärna med andra växter i säsong som t.ex. vårblommande lökväxter, förgätmigej, ranunkel, alunrot, tusensköna, gyllenlack, murgröna och prydnadsgräs.
 • Skapa höjdskillnader – det är alltid spännande när det händer något på höjden. Fyll en ampel, häng en cykelkorg på en stege eller fäst en kruka på väggen. Det är också fint att sticka ner några grenar i pensékrukan för att skapa höjd, kanske sälg med kissar eller sibirisk kornell som har en vacker röd färg.
 • Planteringskärl – penséer är vackra i krukor, korgar, zinkbaljor och balkonglådor, ta vad du har hemma. Tomma burkar eller lådor är också utmärkt att plantera penséerna i, tänk bara på att göra hål i botten på ytterkrukan så inte penséerna blir stående i vatten. 
 • Penséer är väldigt rikblommande så du kan nypa av några stjälkar och ta in och sätta i till exempel en äggkopp eller lägga på servetten. Det är jättefint att ha på en dukning.
  Pense3
  Pense4
  Pense1
  Pense2

Välj svenskodlat!

Penséer odlas av svenska odlare och genom att välja växter märkta med kvalitetsmärket Svenskt Sigill får du växter som är odlade med omsorg om människor och miljö. Fråga i din butik var de är odlade när du vill välja lokalt odlade produkter.