Hylla din mamma

Den 30 maj firar vi Mors Dag. Det är en dag att tänka lite extra på sin mamma och att göra något för henne som får henne att känna sig glad och speciell. Uppvakta med en present som passar just din mamma. En sportig mamma uppskattar säkert en cykeltur, den matglada en god middag och bokslukaren en spännande roman. En present som är tidlös och alltid passar är att ge den man tycker om blommor.

Att ge bort blommor på Mors Dag är ett sätt att visa kärlek, och en lika lång tradition som firandet av dagen i sig.

Genom att ge bort blommor som passar i säsong och är odlade i Sverige gör du också en miljösmart handling som gynnar de odlare som finns i Sverige. Olika växter trivs vid olika tidpunkter på året och vid tiden för Mors Dag är utbudet av utplanteringsväxter stort. En annan fördel med att ge bort växter på Mors Dag är att mottagaren har glädje av presenten hela sommaren, och långt in på hösten. Den riktigt pysslige kan övervintra många av sommarblommorna och även ha glädje av dem nästkommande år.

Här ger vi några tips på fina morsdagspresenter som passar olika personligheter:

Pelargon, Pelargonium x hortorum 

Pelargon är den populäraste utplanteringsväxten av alla och det finns ett rikt utbud av sorter och färger. Pelargoner gör sig  ypperligt i ampel, till balkonger och krukor eftersom de tål  torka relativt väl samt  bjuder på en makalös blomning om de belönas med ett soligt läge. Det finns pelargoner som växer upprätt och andra med hängande växtsätt. De förstnämnda kan vara fina att samplantera med något mer hängande. Eftersom pelargoner är så rikblommande går det utmärkt att plocka en liten bukett från växten. Fint till små vaser och att dekorera med.

2017-pelargon-snittblomma
Sommarblommor Minna Mercke Schmidt
Arets_pelargon_2
Sommarblommor Minna Mercke Schmidt

Pelargoner finns i olika nyanser av vitt, rosa, orange, purpur, lila och rött.

Pelargon_Estelle
Pelargon_Estelle_
Estelle

Pelargonen Estelle, döpt efter Princessan Estelle, är en ny sort som lanserades våren 2021 av Hörnhems.

Petunia, Petunia x hybrida

Petunia får rankor som är mellan 30 till 100 cm långa och de blommar rikligt från maj till oktober. Det finns sorter med både små och stora blommor i mängder av vackra toner. Det finns både enfärgade och tvåfärgade.

Sommarblommor Minna Mercke Schmidt
Amore2
Sommarblommor Minna Mercke Schmidt
petunia.fotoAnnaSkoog

Petunia bjuder på rik blomning hela sommaren. 

En trevlig serie bland petuniorna är Sky-serien som bjuder på blommor i med läckra färgskiftningar i vitt.

Petunia Lightning Sky
Petunia ’GlacierSky’
Petunia Night Sky & Baby Doll
Petunia Night Sky

Petunia Sky serien lanserades för 6 år sedan och sedan dess har nya färger tillkommit efter hand, alla med de karaktäristiska vita färgskiftningarna. 

Småpetunia Calibrachoa 

Småpetunia finns med olika växtsätt, de kan vara hängande eller mer upprättväxande och höjden hos plantorna varierar mellan 10-40 cm. Speciellt de mer hängande sorterna passar ypperligt för ampel och de finns i ett stort urval av färgtoner.

Småpetunia
487_440_midsommar_3
Sommarblommor Minna Mercke Schmidt
IMG_0959

Småpetunia är en rikblommande sommarblomma med hängande växtsätt vilket gör att den passar fint till amplar och  andra planteringar där växten tillåts välla över kanten på krukan. 

Trädgårdsverbena, Glandularia x hybrida

Trädgårdsverbena är omtyckt av fjärilar. Trädgårdsverbenans luftiga och busklika växtsätt och färgglada blomning varar från juni och ända fram till dess att frosten blir för hård. Trädgårdsverbenan passar i alla väderstreck bara den placeras ljust och är dessutom självrensande. Tidigare var det vetenskapliga namnet på trädgårdsverbena Verbena och den benämningen florerar fortfarande i många sammanhang.

MagelanaTwisterPurplePBRapplied_L
Sommarblommor Minna Mercke Schmidt
LanaiTwister20Burgundy_L
IMG_0978

Trädgårdsverbena är en populär fjärilsväxt som även lockar andra insekter passar den som värnar om vår miljö. 

Tvillingsporre, Diascia barberae

Tvillingsporre växer först upprätt för att sedan bli mer hängande med rankor som blir översållade av blommor i rosa, kopparrosa eller aprikosfärg. Blommar utan avbrott i överdådig prakt tills frosten kommer.

tb6wgjo2sa4dfyouvguiig
IMG_2495
Tvillingsporre

Fotografer: Lina Arvidsson, Minna Mercke Schmidt, Annika Christensen, Anna Skoog, Peter Carlsson, Pelargonium for Europe, Selecta, Hörnhems och Blomsterfrämjandet.