• Home
  • /
  • Inspiration
  • /
  • Modern inredning med klassiska krukväxter – tolkat av Daniella Witte

Modern inredning med klassiska krukväxter – tolkat av Daniella Witte

Krukväxter är en naturlig del av inredningen. Genom att variera vilken krukväxt som används kan lätt olika stilar skapas och uttryck förstärkas. Nu på hösten när vi spenderar allt mer tid inomhus är det en bra tid att styla om hemmet så att det känns mysigt och inbjudande. Blomsterfrämjandet har bett stylisten och fotografen Daniella Witte, som bland annat arbetar för Ikea och Elle Decoration, att ge sin tolkning av hur växter kan användas för att skapa stämning.

Så här säger Daniella Witte om uppdraget:

Resultatet av mitt val blev olika rosa kornettblommor och vita cyklamen som jag använt till passande miljöer. Båda fungerar inomhus men cyklamen trivs ändå bäst ute (frostfritt), om den själv får välja.

Först ut, kornettblomma eller Streptocarpus som den också kallas efter sitt vetenskapliga namn Streptocarpus x hybridus, är en väldigt lättskött krukväxt som trivs bäst i österläge. Direkt solljus eller för mycket vatten gillar den inte. Den blommar flitigt och gör det redan så tidigt som från februari månad.

Jag valde att placera den på ett generöst sätt, i en miljö där den mot naturliga och råa material fick sätta sin energigivande färg på bästa sätt. Min känsla var att den gav enriktigt härlig känsla av hemtrevnad. För att inte uppleva det plottrigt, är det bättre att plantera flera plantor i en större kruka än att dutta ut flera små. Det blir lugnare och mer effektfullt då.

Blomsterfrämjandet_Streptocarpus
Cyklamen

Daniellas andra val föll på cyklamen. Cyklamen är en krukväxt som vi kan se mycket av i butikerna just nu och den finns i flera fina färger. Den trivs väldigt bra ute och är lite rolig eftersom den går att experimentera med. Den funkar exempelvis utmärkt som en hållbar snittblomma och pryder det dukade bordet alldeles perfekt.

Daniella skapade två varianter av planteringar med cyklamen där de fick lysa upp i en skön dämpad trädgårdsmiljö. I den första valde hon att plantera flera cyklamen i en större kruka men behöll bara blommorna från en av dem. Resten fick vara ett frodigt bladverk runtomkring.

-I den mindre krukan gjorde jag tvärtom. Fyra mindre cyklamen planterades där jag i stället tog bort alla blad för att endast låta blommorna vara kvar som på raka stammar. Båda varianterna tyckte jag själv fick ett mer modernt uttryck. Att krukornas form var kvadratiska förstärkte självklart den känslan ytterligare, avslutar Daniella.

Daniella tips: våga testa ”tantblommorna” och ge dem den exponering de förtjänar. Resultatet blir överraskande modernt!

 

Blomsterfrämjandet_Cyklamen
Blomsterfrämjandet_Cyklamen_detalj_extrabild