• Home
  • /
  • Nyheter
  • /
  • Dags att sätta tulpanlökar – så går det till

Dags att sätta tulpanlökar – så går det till

Nu drar tulpansäsongen igång och de svenska tulpanodlarna börjar med att sätta de tulpanlökar som till vintern ska ge krispiga och efterlängtade tulpaner. Hela vecka 38 är det löksättarvecka hos landets tulpanodlare. Maria Forsblom på TV4 Nyhetsmorgon besökte Alverbäcks Blommor på Ekerö för att se hur det går till. Maria planterade nymotulpaner, dvs nyhetsmorgonstulpaner, av sorten Verona. Tittarna kommer sedan att få följa tulpanerna ända fram tills att de ska skördas på tulpanens dag den 15 januari 2018. Det är ett perfekt tillfälle att lära sig om tulpanens resa från lök till färdig tulpan samt följa ett svenskt hantverk.

Ta en titt på första inlägget!

 

21558663_10155137777684247_1582095289385613379_n
IMG_7366

Tulpanens resa

Under våren kan vi både från luften och på marken se de vidsträckta blomsterlöksfälten i Holland med all sin färgprakt.

I området kring Lisse och Hillegom finns de fält som är mest kända när det gäller blomsterlök, även om de numera odlas över hela Holland.

Blomman hinner knappt slå ut förrän det är dags att knipsa av den, låta blad och stjälkar vissna ner och all näring gå tillbaka till löken. Metoden är en förutsättning för att det ska bildas nya livskraftiga sidolökar som i sin tur kan drivas i blom i växthusen under den kommande säsongen. Blomsterlökarna plockas upp maskinellt under juni månad. Därefter rensas de för hand; friska lökar sorteras efter storlek och sjuka lökar tas bort.

I Sverige används nästan uteslutande lökar med en omkrets på ca 12 cm, som ger hög kvalitet på slutprodukten. En sundhetskontroll görs strax innan leverans för att säkerställa att löken är frisk.

Varje år mellan augusti till och med november anländer tulpanlökarna till till drivningsföretagen då det är dags för plantering. Detta kallas för lökläggning. Allt sker i omgångar – plantering, kylning och drivning – så man har en jämn fördelning under hela säsongen. När löken är planterad staplas den i stora kylrum där temperatur och fuktighet är mycket viktigt. Löklådorna står i kylen i ca fyra månader i olika temperaturer för att löken ska utvecklas på rätt sätt. Därefter tar man ut den för drivning och återigen spelar temperatur och fuktighet en mycket stor roll. För nu går det snabbt!

Efter ca tre veckor är det dags att skörda! Ett vant öga och tränade fingrar vet exakt när det är dags att skörda de olika tulpansorterna. Efter skörden är det viktigt att man eftersträvar en så låg temperatur som möjligt. Ju varmare det är för tulpanen desto snabbare blommar den över.