Småpetunia i många olika färger

Vilken färgmix föredrar du?

Svalt och nordiskt, mörkt och mystiskt eller kontrasterande färger i samma blomma? Valmöjligheterna är många och oavsett vilken smak du har finns det en mix av sommarblommor som passar just dig.

De senaste åren har det blivit populärt med färdiga samplanteringar av sommarblommor. Det finns både färdiga blandningar med olika arter i krukan samt blandningar med olika sorter av samma art. Tack vare att växterna är samplanterade redan från början växer de ihop fint och resultatet blir att det nästan ser ut som en och samma planta.

Här tipsar vi om olika härliga blandningar med småpetunia, Calibrachoa. Det finns en mängd olika serier ute på marknaden, till exempel Cabaret som är en serie med rundade plantor och rikligt med blommor. Varje serie innehåller sedan en rad olika sorter som vanligtvis främst skiljer sig färgmässigt. För den som vill ha en lägre småpetunia, för tex placering på bordet, finns en serie som heter Conga.

Här listar vi några av våra favoriter. Vilken är din?

Nordiskt svalt – småpetunia Voltaire från serien Cabaret. Foto: Hörnhems

Som en godispåse –  småpetunian Candy House från serien Cabaret. Foto Hörnhems

Mörkt och sobert – småpetunia Good Night Kiss från serien Cabaret är ingen mix men färgskiftningarna i blomman ger sorten ett spännande utseende Foto: Hörnhems

Vive la France – småpetunian Cafe de Paris från serien Cabaret för tankarna till Frankrike. Foto: Hörnhem

Starka kontraster i småpetunian Copacabana från serien Cabaret. Foto: Hörnhems

På midsommarbordet – Dancing Queens från serien Conga som är lite kompaktare sorter av småpetunia. Foto: Hörnhems

Så lyckas du med småpetunia:

Småpetunia trivs i full sol. Oavsett om man väljer hängande eller mer upprättväxande sorter så passar de bra att plantera i krukor, amplar, balkonglådor och rabatter.

Plantera småpetunia i väldränerad jord. Vattna rikligt men låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna. Ge en svag näringslösning vid varje vattning. Plantorna behöver inte putsas, de vissna blommorna faller lätt av. Vid fuktig väderlek är det dock bra att skaka plantan lite så att blommorna inte blir liggande på bladen.

Småpetunia klarar någon minusgrad på hösten, men övervintrar inte.

Fina i balkonglådan

Småpetunia passar ypperligt att plantera i balkonglådan. Gör så här för bästa resultat: